Satellietbeeld van de tropische cycloon Freddy tussen Madagaskar en Mozambique
Het dodental in Malawi door de tropische cycloon Freddy is opgelopen tot boven de 220, duizenden mensen zijn ontheemd en hulpverleners hebben moeite om afgelegen gebieden te bereiken. Klimaatactivisten benadrukken hoe de armen, de minst veroorzakers van klimaatverandering, de hoogste prijs betalen.
Door Linda Bordoni voor Vatican News
Nadat de cycloon Freddy sinds eind vorige week door Mozambique en Malawi raasde, staat hij op het punt het land te verlaten en enige verlichting te brengen in regio’s die zijn geteisterd door stortregens en krachtige winden.
Maar het dodental in door overstromingen verwoeste gebieden blijft stijgen, naar schatting zijn minstens 20.000 mensen ontheemd en hebben miljoenen meer dringend schoon water, onderdak en voedsel nodig.
LEES OOK
15/03/2023
Cycloon Freddy – de langste en sterkste tropische storm ooit op het zuidelijk halfrond – heeft duizenden huizen, wegen en telecommunicatie-infrastructuur beschadigd.
De verwoestende impact verergert de crisis die is veroorzaakt door de dodelijkste cholera-epidemie die Malawi en het naburige Mozambique ooit hebben gekend en die zich verder dreigt te verspreiden door de overstromingen van vervuilde rivieren en waterbekkens
Dat alles komt ook in de nasleep van de cycloon Idai, die in 2019 meer dan 1.500 mensen het leven kostte en enorme verwoestingen aanrichtte in Mozambique, Zimbabwe en Malawi.
Vernietiging in Malawi
De prijs betalen voor klimaatverandering
Humanitaire organisaties beoordelen momenteel de omvang van de verwoesting om een humanitaire reactie op te zetten om schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënefaciliteiten te bieden, evenals noodgeld en voedsel, maar de instortende infrastructuur, met name in de meest afgelegen gebieden, vertraagt de hulpverlening.
De klimaatcrisis heeft extreme weersomstandigheden, waaronder cyclonen, ernstiger en langduriger gemaakt, en voorvechters van mensenrechten merken op dat degenen die de minste oorzaken van klimaatverandering zijn – de armen – de hoogste prijs betalen.
En hoewel een alomvattende reactie nodig is om ervoor te zorgen dat mensen in nood essentiële hulp krijgen, hebben klimaatactivisten lang gewezen op de benarde situatie van Malawi als een voorbeeld van een natie waarvan de bevolking weinig rol heeft gespeeld bij het opwarmen van de planeet, maar onevenredig veel de gevolgen plukt. van de stijgende uitstoot van de mensheid.
Hun oproep tot ecologische rechtvaardigheid weerklinkt in harmonie met de profetische encycliek van paus Franciscus, Laudato sì, waarin hij opmerkt: “We moeten ons realiseren dat een echte ecologische benadering altijd een sociale benadering wordt; het moet kwesties van rechtvaardigheid integreren in debatten over het milieu, om zowel de roep van de aarde als de roep van de armen te horen.” (LS 49)
VN waarschuwing
Tijdens de grote VN-klimaattop van vorig jaar, georganiseerd in Egypte, hebben enkele rijke westerse landen tientallen miljoenen dollars aan financiering toegezegd aan Mozambique om te helpen bij verlies en schade als gevolg van extreme weersomstandigheden, hoewel activisten zeggen dat deze bijdragen niet ver genoeg gaan .
Tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad vorige maand over de veiligheidsrisico’s van de stijgende zeespiegel, waarschuwde secretaris-generaal António Guterres voor “een massale uittocht van hele bevolkingsgroepen op bijbelse schaal”, terwijl overstromingen en kusterosie hele gemeenschappen ontwortelen.