Paus reist naar Hongarije

President Novak bij een eerder bezoek aan paus Franciscus in 2022

Hongaarse president: Paus is een man van vrede

Paus Franciscus zal van vrijdag 28 april tm 30 april een bezoek brengen aan Hongarije. Voorafgaand aan het bezoek van de paus aan Hongarije prees president mevrouw Katalin Novak Franciscus als een man van vrede. De coronapandemie en de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne hebben mensen de hoop op een vreedzaam leven ontnomen, zei Novak in een interview met het Magyar Kurir-portaal. Ze vertrouwt erop dat Franciscus ‘ons die hoop zal teruggeven door zijn vredesboodschap‘.

Met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en de verstrekkende gevolgen ervan zei Novak dat het belangrijk was om de slachtoffers van de oorlog van hulp te verzekeren, de agressie te veroordelen en een weg naar vrede te vinden. Paus Franciscus maakte dit duidelijk in zijn meest recente Paasboodschap: “Hij veroordeelt de Russische agressie, hij staat achter de aangevallen Oekraïners, hij is bereid een bemiddelende rol op zich te nemen”; maar tegelijkertijd vergeet hij het Russische volk niet, aldus de Novak die protestant is. Dit is “een wijze, christelijke houding waarop wij ons dienen te oriënteren”.

Reis naar het centrum van Europa

Novak benadrukte dat de oorlog niet mag eindigen als Rusland zijn doelen heeft bereikt, ook al noemde het geen specifiek doel. Russische troepen mogen niet op Oekraïens grondgebied blijven.

Donderdag ontving paus Franciscus de Oekraïense premier Denys Shmyhal in het Vaticaan voordat hij vrijdag vertrok voor zijn officiële pastorale bezoek aan Hongarije. Voor het eerst sinds de Russische aanval in februari 2022 bezoekt hij een buurland van Oekraïne. Algemeen wordt verwacht dat vrede een terugkerend thema zal zijn van de gebeurtenissen met de paus in Boedapest.

“Het wordt een reis naar het hart van Europa, waar de ijzige oorlogswinden blijven waaien, terwijl de ontheemding van zoveel mensen urgente humanitaire kwesties op de agenda zet”, zei paus Franciscus tijdens het middaggebed op het Sint-Pietersplein in Rome op zondag. Volgens Andras Veres, voorzitter van de Hongaarse Bisschoppenconferentie, zullen er onder de armen ook vluchtelingen uit Oekraïne zijn en vluchtelingen die de paus zaterdag in een kerk in Boedapest wil ontmoeten.

Ontvangst van de paus op vrijdag

President Novak zal het hoofd van de kerk vrijdagochtend aan het begin van het bezoek ontvangen in haar ambtswoning in de historische burchtwijk boven Boedapest. Er is ook een ontmoeting gepland tussen Franciscus en premier Viktor Orban. Om 12.00 uur zal de paus een toespraak houden voor politieke autoriteiten en vertegenwoordigers van de diplomatie en het maatschappelijk middenveld in de officiële residentie van Orban in het voormalige karmelietenklooster, wat gebruikelijk is voor pauselijke reizen.

Andere hoogtepunten zijn de zondagsmis op het Kossuth-plein voor het parlement en een grote jongerenbijeenkomst op zaterdag. Het programma stelt ook een aantal maatschappelijke prioriteiten. Met het oog op de gezondheidsbeperkingen van de 86-jarige blijft het beperkt tot de hoofdstad Boedapest.

Vatican Media zal de reis via tv volgen.

(kap – pr)

bron en beeld: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *