Franciscus zet zijn pogingen voort om de oorlog in het “gekwelde” Oekraïne te stoppen 

De Argentijnse krant La Nacion meldt dat paus Franciscus het initiatief heeft genomen tot een “geheime missie” -die hij zelf eind april onthulde bij zijn terugkeer uit Hongarije-. Twee speciale gezanten van de paus zouden naar naar Kiev en Moskou gaan. Presidenten Volodimir Zelensky en Vladimir Poetin zouden afzonderlijk al hebben toegezegd om hen te ontvangen “om een ​​mogelijke wapenstilstand te bespreken”, meldde de blog Il Seismografo , een site gespecialiseerd in Vaticaanse informatie, donderdag .

De twee speciale gezanten zouden twee Italianen zijn. 
Kardinaal Matteo Zuppi , aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, zou naar Kiev gaan. Hij heeft uitgebreide ervaring heeft met het oplossen van conflicten als lid van de gemeenschap van Sant’Egidio, een katholieke organisatie die al verschillend succesvolle vredesinitiatieven heeft bewerkt, o.a. in Mozambique. Paul Gallagher, minister van buitenlandse zaken´ van het Vaticaan bezocht reeds vorig jaar Kiev.

De andere speciale gezant van de paus, zou aartsbisschop Claudio Gugerotti zijn, de opvolger van de Argentijnse kardinaal Leonardo Sandri aan het hoofd van het Dicasterie voor Oosterse Kerken, die een groot kenner is van Rusland en zijn omgeving. Hij was nuntius in Armenië, Georgië, Wit-Rusland en Oekraïne. “Gugerotti spreekt Russisch, en Armeens. Hij bezocht de Donbass regio in 2018, toen er al bombardementen waren.

Dit initiatief is nog niet officieel bevestigd, maar het is een plausibele versie en in staat in lijn met de missie die Johannes Paulus II in 2003 lanceerde om te proberen de Tweede Golfoorlog te stoppen. Zonder resultaat overigens. 

Tot nu toe is Franciscus er niet in geslaagd om rechtstreeks met Poetin te communiceren , zoals hij zelf in verschillende interviews toegaf. Iets wat wel lukte met Zelensky, die hij twee keer aan de telefoon sprak en die hij afgelopen zaterdag in het Vaticaan ontving .  Het blijft een vraag of Poetin er echt mee instemt om een ​​speciale gezant van Francisco te ontvangen .

De missie van de gezanten is ook complex vanwege de huidige ontwikkeling van het conflict en vooral na Zelensky’s recente bezoek aan de paus, dat sommigen beschouwen als een diplomatieke mislukking van Franciscus. Afgezien van de glimlachen en de 40 minuten van aangezicht tot aangezicht, eiste Zelensky na de ontmoeting in een tweet dat de paus de misdaden van Poetin zou veroordelen . “Er kan geen gelijkheid zijn tussen slachtoffer en agressor”, verweet hij hem en beschuldigde hem stilzwijgend, zoals velen aan het begin van het conflict deden, een positie te hebben ingenomen die te zeer als “philorussisch” of neutraal wordt beschouwd. Kan Franciscus dus wel een geschikte bemiddelaar zijn.​?

” Ik heb de paus gevraagd om druk uit te oefenen op Rusland over deze kwestie “, zei Zelensky, wiens tienpunten-vredesformule de territoriale integriteit van Oekraïne impliceert en daarom de terugtrekking eist van Rusland niet alleen uit de bezette gebieden van Donbass, maar ook uit de Krim schiereiland.

De enorme complexiteit van elke missie van Franciscus om de oorlog te stoppen of op zijn minst een dialoog tussen de partijen tot stand te brengen, blijkt wel uit de woorden van Zelensky die keer op keer duidelijk maakt dat het volgens hem onmogelijk is om met Poetin te onderhandelen, omdat hij is niet te vertrouwen . . En dat elk staakt-het-vuren, wapenstilstand of bevriezing van het conflict op dit moment Rusland de tijd zou geven om zich te herbewapenen en vervolgens opnieuw aan te vallen.

bron: La Nacion

vertaling en bewerking: www.deroerom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *