Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof

Slechts eentje lijkt echt belangrijk

ANALYSE

Het christelijk geloof heeft een ‘merkprobleem’. Je kunt in de stijl van de vorige week overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie en de redelijkheid van het geloof willen uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos en liefdeloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.

door Dick Schinkelshoek in het Nederlands Dagblad

‘Je bent een schande’, schreven mensen deze week aan John Lapré. Deze homoseksuele marineofficier had op sociale media laten weten hoezeer het optreden van InSalvation tijdens de Opwekkingsconferentie van dit weekend hem van zijn stuk had gebracht. En dat hij om die reden niet gaat. 

De band zegde vorig jaar een optreden af vanwege een homoseksuele predikant; hen nu gewoonweg inplannen op de grootste conferentie van Nederland, is een slag in het gezicht van homoseksuele gelovigen, vond Lapré. Door hem kreeg ‘Satan voet aan de grond’, reageerden mensen. 
Aan de andere kant van het spectrum bemoeide ook de bekende actiejournalist Tim Hofman zich met de keuze van Opwekking: ‘Zo ellendig als je je als niet-hetero veilig en welkom wilt voelen daar.’

Het christelijk geloof heeft een ‘merkprobleem’, constateerde New York Times-columnist Jessica Grose begin deze maand. In Amerika maken gelovigen en beleidsmakers zich bijzonder druk om het sterk afnemende kerkbezoek van de laatste jaren, en de sterk groeiende groep van de nones – een verzamelnaam voor mensen die zich atheïstisch, agnostisch of gewoon niet-religieus noemen. 

Waarom heb je vragen bij het christelijk geloof?, vroeg onderzoeksbureau Barna onlangs aan ruim tweeduizend niet-gelovige Amerikanen. Er kwam een hele lijst antwoorden, maar vijf voerden de boventoon:
1) hypocriete, liefdeloze gelovigen (42 procent)
2) de wetenschap (31 procent)
3) het lijden van mensen (30 procent)
4) de waarheidsclaim van één religie (29 procent)
5) alle conflicten in de wereld (24 procent).

Van de mensen die als voorganger in een kerk actief waren (geweest), noemde zelfs 80 procent de houding van medegelovigen reden om aan het geloof te twijfelen! Interessant genoeg twijfelt ruim de helft van de niet-gelovigen zelden of nooit aan de eigen overtuiging.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *