Creatief in katholieke kerk

…Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit binnen de kerk, kan bij
Space for Grace terecht.
…Het programma geeft gul uit een goed gevulde pot geld én biedt een jaar inhoudelijke begeleiding.


Een virtueel klooster, een leefgemeenschap, een kloostertuin als plek voor ontmoeting en bezinning. Het
zijn enkele initiatieven die zich hebben ontplooid dankzij Space for Grace (ruimte voor genade). Het programma van de filantropische organisatie Porticus blijkt een magneet voor kerkvernieuwers.
Waar bij de start in 2019 vooral organisaties zoals kloosters en bisdommen een aanvraag deden, zijn het nu met name gewone gelovigen die zich met creatieve ideeën melden. ‘Dit zijn parochianen en pastoraal teamleden die vaak al heel lang bezig zijn om binnen hun kerk vernieuwing toe te passen’, vertelt Suzan Doodeman van de organisatie. ‘Ze komen met mooie ideeën en wij luisteren daarnaar.’ Dat blijkt voor de aanvragers al lonend. ‘Wij merken steeds weer dat er binnen de katholieke kerk een enorme nood aan waardering is. Wij zijn vaak de eersten die tegen kerkvernieuwers zeggen: “Wat gaaf dat je dit doet.” Mensen voelen zich niet voldoende gezien en gesteund door hun eigen parochie of bisdom. Tóch
hebben ze hart voor de kerk en gaan ze door met hun plan.’


voor het geld
Tot nu toe hebben bijna 40 projecten met een aanvraag tot 30.000 euro het levenslicht gezicht. Naast geld krijgen aanvragers een jaar lang begeleiding op het gebied van projectorganisatie en zijn er bijeenkomsten om elkaar te inspireren. Recent is de inschrijving voor 2024 geopend, het jaar dat Space for Grace haar vijfjarig jubileum viert. Vrijdag kunnen geïnteresseerden terecht op een verdiepingsdag van de organisatie in de Johannes de Doper-kerk in Montfoort.
De meest gestelde vragen aan Space for Grace hebben betrekking op organisatie en communicatie. Doodeman: ‘Hoe kan ik meer mensen bij het traject betrekken?

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: space for grace

Over Space for Grace

Space for Grace is een initiatief van Porticus, in samenwerking met het Kaski Onderzoekscentrum van de Radboud Universiteit, Huis van Dominicus en Hoe Dan Wel. Het Space for Grace-programma vindt ook plaats in België en Duitsland i.s.m. Porticus en andere partners.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *