Een weg geplaveid met goede bedoelingen die nergens toe leidt

(Foto  CALIN STAN /unsplash.com)

Paus Franciscus blijft fouten maken, terwijl hij (ten onrechte) blijft geloven dat hij een rol kan spelen bij het beëindigen van de Russisch-Oekraïense oorlog. Maar wie durft hem te bekritiseren?

Door Robert Mickens voor La Croix International

Retrodoxe aanvallen op Franciscus
De grootste troef en belangrijkste bondgenoot in het pontificaat van paus Franciscus is niemand minder dan aartsbisschop Carlo Maria Viganò. Denk er over na. Viganò, voor degenen die het nog steeds niet weten, is de voormalige pauselijke nuntius in Washington die in 2018 het katholieke reservaat verliet toen hij een zinderende aanval van 7.000 woorden op Franciscus uitvaardigde en eiste dat hij zou aftreden wegens ongefundeerde beschuldigingen van verdoezeling van misbruik. en morele corruptie.De jezuïetenpaus weigerde te reageren en sindsdien hebben een krankzinnige Viganò en een cohort van andere idioten bestaande uit retrodox-geestelijken (waaronder enkele bisschoppen en kardinalen) en ultraconservatieve klerikalistische leken hun aanvallen op de paus alleen maar opgevoerd. Dit is allemaal in het voordeel van Francis geweest, omdat het de meeste rationele mensen ervan heeft weerhouden iets kritisch over hem te zeggen, uit angst om op één hoop te worden gegooid met de gekken van Viganò of op zijn minst gezien te worden als iemand die hen hulp en troost biedt.


De benadering van de paus van de Russische invasie

Maar er zijn in feite een aantal dingen waarvoor de binnenkort 87-jarige paus terecht (zij het respectvol) kan worden bekritiseerd of op zijn minst in twijfel kan worden getrokken. En een daarvan is de aanpak die hij heeft gevolgd bij de Russische invasie van Oekraïne. Vanaf het allereerste begin van de invasie in februari 2022, en gedurende de hele oorlog die nu woedt vanwege het legitieme besluit van Oekraïne om zichzelf te verdedigen, heeft Franciscus gezegd dat hij bereid is alles te doen om het conflict te stoppen. En vanaf het allereerste begin is er in deze column op gewezen dat het diepe en eeuwenlange wantrouwen en de vijandigheid die Rusland en zijn Orthodoxe Kerk blijven koesteren tegen het Romeinse pausdom betekenen dat er geen rol is weggelegd voor Franciscus in de Russisch-Oekraïense oorlog.

Na de opmerkingen van de Argentijnse paus aan Russische jongeren een paar weken geleden waren de Grieks-katholieke bisschoppen van het land niet bang om de paus te bekritiseren vanwege zijn opmerkingen tegen de Russische jongeren. Ze ontmoetten hem vorige week in Rome toen ze in de stad waren voor een jaarlijkse synodevergadering en daarna gaf hun leider, grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, een verklaring af. Hij zei dat de bisschoppen Franciscus bedankten voor zijn gebeden, maar hem eerlijk gezegd zeiden dat sommige van zijn uitspraken en acties “pijnlijk en moeilijk zijn voor het Oekraïense volk, dat momenteel bloedt in de strijd voor hun waardigheid en onafhankelijkheid”.
Maar Franciscus draaide de rollen om naar de bisschoppen en gaf hen feitelijk de schuld van het in verwarring brengen van hun volk. “Het feit dat jullie twijfelden aan wie de paus bij zich had, was bijzonder pijnlijk voor het Oekraïense volk”, zei hij tegen hen. ‘Ik wil u verzekeren van mijn solidariteit met u en mijn voortdurende gebedsvolle nabijheid.
Maar de realiteit is dat Franciscus, en niet de bisschoppen, degene is die het meest verantwoordelijk is voor de twijfels onder het volk. Zoals de paus voortdurend herhaalt: de werkelijkheid is groter dan ideeën. Helaas is er veel realiteit dat hij niet onderkent. De enige realiteit die hij blijkbaar ziet, is dat te veel mensen lijden en sterven, en dat de materiële en ecologische vernietiging toeneemt. Ja, dat gebeurt helaas tijdens oorlog. Maar een andere realiteit is dat Vladimir Poetin nu driemaal delen van het soevereine Oekraïne is binnengevallen in een poging de internationaal overeengekomen en erkende grenzen te veranderen en een mythisch ‘Groot Rusland’ opnieuw in het leven te roepen.

Wat voor soort onderhandelde vrede met Poetin?

Niemand behalve Poetin en zijn handlangers willen misschien dat de oorlog voortduurt. En uiteraard wil niemand meer dan het volk van Oekraïne dat er een einde komt aan het bloedvergieten en de vernietiging. Maar de realiteit is dat dit niet kan gebeuren tenzij er overeenstemming wordt bereikt over een rechtvaardige vrede. Gelooft de paus dat het toestaan ​​dat Rusland het Oekraïense grondgebied dat het in beslag heeft genomen, een eerlijke en rechtvaardige prijs voor vrede is? Hoewel hij het niet heeft gezegd, gelooft hij dat misschien wel. Omdat het onmogelijk is dat Poetin ook maar een centimeter land zal loslaten dat zijn troepen met geweld hebben ingenomen. Zelfs als de Oekraïners plotseling iets dergelijks zouden toestaan ​​(wat ze niet zullen doen), zou dit geen rechtvaardige vrede zijn. De realiteit is dat dit een gevaarlijk precedent zou scheppen, wat aangeeft dat de internationale gemeenschap niets zal doen om landen ervan te weerhouden met geweld grondgebied van andere soevereine staten te veroveren.
De benadering van paus Franciscus van de Russisch-Oekraïense oorlog werd geleid door de nobelste bedoelingen. Hij heeft geprobeerd een stem van vrede en verzoening te zijn. Hij heeft bijna dagelijks publiekelijk gebeden voor het “gemartelde Oekraïense volk” sinds Rusland zijn zwakkere buurland binnenviel. En hij heeft impliciet (en terecht) gewaarschuwd tegen het demoniseren van Poetin of Rusland, door er bij zoveel gelegenheden op te wijzen – en niet alleen met betrekking tot deze oorlog – dat we allemaal een mengsel zijn van tarwe en onkruid, allemaal kinderen zijn van een God die liefde voor zowel het goede als het slechte. Maar de paus heeft de onrechtvaardige en slechte daden van Poetin niet voldoende veroordeeld, waarbij we ervoor moeten oppassen de Russische dictator niet bij naam te bekritiseren. En laten we het niet eens hebben over Franciscus die het Westen de schuld geeft van het op een of andere manier provoceren van Poetin om Oekraïne binnen te vallen, door een opmerking te herhalen die een ‘voormalig staatsman’ tegen de paus zou hebben gezegd – dat wil zeggen dat de NAVO aan de deur van Rusland stond te blaffen. Dit alles heeft het Oekraïense volk terecht verward, teleurgesteld en zelfs boos gemaakt.
Het zou ideaal zijn om over vrede te kunnen onderhandelen, maar de realiteit is dat er niet met Poetin kan worden onderhandeld, net zoals er niet is onderhandeld met andere imperialistische ‘veroveraars’ uit het verleden, zoals bijvoorbeeld Adolf Hitler. Maar de grotere realiteit – een realiteit die Franciscus koppig weigert te accepteren – is dat hij, de paus van Rome, geen rol kan spelen bij het oplossen van dit conflict. Ondanks al zijn goede bedoelingen maakt hij talloze misstappen op een weg die helaas nergens heen leidt.

Read more at: https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/a-road-going-nowhere-paved-with-good-intentions/18311

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *