Emeritus kardinaal Müller: ‘Goede herders hebben een staf, om de wolf weg te jagen’

Hendro Munsterman, een van de best ingevoerde vaticaankenners ons land die publiceert in het Nederlands Dagblad, is er in geslaagd kardinaal Müller te interviewen. Deze kardinaal is het voormalig hoofd van de Congregatie van de Geloofsleer van de Vaticaanse Curie. Het is een interview geworden waar de warmte niet van af straalt. (red.)

 Gerhard Ludwig Müller was tot 2017 een van de hoogste kardinalen in het Vaticaan. Het was zijn taak te waken over de geloofsleer van de Rooms-Katholieke Kerk, en ieder die daarvan afweek, tot de orde te roepen. Nu is het paus Franciscus die volgens hem de zuivere leer in gevaar brengt. ‘Afrikanen begrijpen de menselijke natuur beter dan wij nu in Europa.’

Een zegen voor homostellen, communie voor hertrouwde gescheidenen, meer invloed van leken in de kerk – kardinaal Gerhard Ludwig Müller bekijkt het allemaal erg kritisch. In de hervormingsagenda van paus Franciscus ziet hij maar weinig heil. Hij aarzelt dan ook niet om gevraagd of ongevraagd kritiek te leveren op de wijze waarop Franciscus de kerk leidt.

Zes jaar geleden besloot de paus hem te vervangen als hoofd van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer. De redenen daarvoor zijn nog steeds in nevelen gehuld. De 76-jarige Müller is in een appartement op een steenworp afstand van het Vaticaan blijven wonen, maar hij bekleedt geen Vaticaanse functie meer. Hij geldt nu – samen met collega-kardinalen als Robert Sarah uit Guinee en Raymond Burke uit de Verenigde Staten – als een vooraanstaande criticus van paus Franciscus.  

De kardinaal ontvangt in zijn met theologische boeken gevulde werkkamer. Een zuster schenkt koffie in. 

Paus Franciscus heeft onlangs de zegening van homostellen mogelijk gemaakt. U noemde dat ‘godslasterlijk’. Andere theologen zeggen: de menswetenschappen bieden vandaag nieuwe inzichten over wat homoseksualiteit is, en daar moet de kerk van leren.

‘Bij menswetenschappen klinkt de ideologische mening van de onderzoeker altijd mee; het zijn geen natuurwetenschappen. Niemand kan zeggen dat er een absolute zekerheid bestaat waarvoor de kerk dan moet buigen. Voor ons is de openbaring en de waarheid van God beslissend. God heeft de mens als man en vrouw voor elkaar geschapen. De zonde van Adam heeft de verhoudingen verstoord, ook tussen de geslachten. Daarom hebben we de genade van God en de medewerking van de mens nodig, opdat we ons bevrijden van onze gerichtheid op onszelf.’ 

Is homoseksualiteit volgens u een gevolg van de zondeval?….

Lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

Lees ook in het Nederlands Dagblad: Kardinaal Eijk schept helderheid: geen zegen voor homostellen in Nederlandse Katholieke Kerk

beeld: https:www.katholiek.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *