Pauselijk Eco Center heeft plannen in Castel Gandolfo

“Laudato Si Trainingscentrum”

Eeuwenlang brachten pausen hun zomervakantie door in Castel Gandolfo. Franciscus heeft echter totaal andere plannen met het uitgestrekte complex in de vorm van een centrum voor ecologische educatie. Ze worden nu concreet.

De plannen van paus Franciscus voor een ecocentrum in de voormalige zomerresidentie van Castel Gandolfo krijgen vorm. Het “Laudato si Training Center” nam medio januari de 55 hectare grote locatie in Castel Gandolfo, ten zuiden van Rome, over, zo maakte de instelling vrijdag bekend. 
De medewerkers werken nu allemaal voor het centrum. Een eerste doel is het verzorgen van de 35 hectare grote tuinen, zodat deze voor toekomstige generaties behouden blijven. Er moeten ook nieuwe milieuvriendelijke technologieën worden gebruikt.

tuinen van Castel gandolfo (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Trainingsactiviteiten gepland in tuinen

Volgens het persbericht plant het centrum een ​​reeks educatieve activiteiten in de tuinen. Bezoekers zullen op een Laudato-si-pad de principes van de gelijknamige milieu-encycliek van paus Franciscus leren kennen. 
Daarnaast kunnen vluchtelingen, werklozen, vrouwen uit gewelddadige relaties en ex-gedetineerden diverse trainingen volgen, bijvoorbeeld in de tuinbouw en boomverzorging. Andere evenementen zijn gericht op scholieren, studenten en bedrijven.
De overige 20 hectare van het complex bevatten landbouw- en veehouderijterreinen. Vanaf de tweede helft van het jaar gaat de boerderij werken met een circulair economiemodel waarin grondstoffen en producten worden gerepareerd, opgewerkt en hergebruikt. Bovendien moet de operatie op hernieuwbare energiebronnen draaien.

De zomerresidentie wordt een ecocentrum

Een jaar geleden kondigde het Vaticaan aan dat de voormalige zomerresidentie boven het Albanmeer, volgens de wensen van de paus, zou worden omgebouwd tot een centrum voor ecologisch onderwijs en landbouw. Volgens de huidige aankondiging hebben verschillende experts de afgelopen twaalf maanden de drie delen van het project ontwikkeld: milieueducatie, circulaire economie en duurzaamheid.
Het complex wordt sinds het begin van de 17e eeuw door de pausen gebruikt als zomerresidentie. Franciscus stelde in 2016 delen van het complex open voor bezoekers als museum. Het omvat twee paleizen, uitgestrekte siertuinen en parken, evenals landbouwgebieden en gebouwen.

Kasteel Gandolfo

De pauselijke zomerresidentie boven het Albanmeer omvat drie villa’s, parken en tuinen. Het gehele complex behoort tot het extraterritoriale eigendom van de Heilige Stoel. Met een oppervlakte van 55 hectare is het groter dan Vaticaanstad aan de Tiber.
In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft paus Franciscus afgezien van een verblijf in Castel Gandolfo en heeft hij in plaats daarvan geleidelijk het terrein en het paleis opengesteld voor toeristen. (kn)

bron: Domradio.de

beeld: dreamstime. com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *