Boek over het celibaat: een reactie door aartsbisschop Gänswein

Emeritus paus Benedictus XVI distancieert zich van het boek over het celibaat, dat kardinaal Robert Sarah presenteert.

“Op aanwijzing van de paus-emeritus heb ik kardinaal Sarah gevraagd om ervoor te zorgen dat naam en foto van Benedictus XVI worden verwijderd van de boekomslag, ‘deelde de privésecretaris van Benedikt, Georg Gänswein mee aan het persbureau Ansa.
De aartsbisschop, die ook de prefect van het Pauselijk Huis is en nauw samenwerkt met paus Franciscus, verklaarde dat de handtekening van Benedictus niet onder het inleidende en slotwoord van het boek mag worden afgedrukt. Hij had Sarah dinsdag telefonisch hierover geïnformeerd.

Benedictus schreef alleen de korte tekst over het priesterschap

Gänswein deelde VaticanNews mee dat de paus-emeritus de tekst over het priestercelibaat had geschreven, die in het middelste gedeelte van Sarah’s boek staat. Er was echter geen sprake van dat deze tekst gepubliceerd zou mogen worden. Er bestaat geen overeenkomst van Benedictus met de Franse uitgever. Benedictus XVI heeft ook geen introductie en afsluiting van het boek geschreven.

Het Franse dagblad “Le Figaro” veroorzaakte in het begin van de week opschudding met voor-publicatie uit een boek genaamd “Des profondeurs de nos coeurs” (Vanuit het diepst van ons hart). Volgens de krant zijn “Benedictus XVI” en kardinaal Sarah co-auteurs van het boek, dat woensdag deze week in Frankrijk zou moeten verschijnen. De Italiaanse, Engelse en Duitse versies zullen binnenkort ook worden gepubliceerd.

“Verborgen voor de wereld”

In deze teksten werd de indruk gewekt dat Benedictus XVI er bij zijn opvolger op aandrong de celibaatverplichting voor priesters in de rooms-katholieke kerk te niet te versoepelen. Het Vaticaan antwoordde door te zeggen dat het standpunt van paus Franciscus over het celibaat algemeen bekend is. Benedictus XVI, werd in 2013 de eerste paus van de moderne tijd die uit eigen beweging zijn ambt neerlegde. Hij kondigde toen aan dat hij nu “verborgen voor de wereld” zou leven. Hij heeft de afgelopen zeven jaar verschillende keren gesproken en benadrukte tegelijkertijd vaak zijn volledige gehoorzaamheid aan de huidige opvolger van Petrus.

Gänswein spreekt van een “misverstand”

Kardinaal Robert Sarah – hij is binnen de curie verantwoordelijk voor het dicasterie van de eredienst – verdedigde zich op Twitter tegen het vermoeden van manipulatie. Als bewijs voegde hij kopieën toe van drie brieven van de gepensioneerde paus aan hem. Ze laten zien dat Benedictus afgelopen zomer een tekst over het priesterschap heeft voorbereid en aan de kardinaal heeft gegeven. Er is ook sprake van een publicatie. Maar aartsbisschop Gänswein legt uit dat de paus-emeritus niet op de hoogte was van vorm en lay-out van het boek dat Sarah van plan was uit te geven.

Gänswein sprak tegen Vatican News over een “misverstand” . Hij twijfelde niet “aan de goede bedoelingen van kardinaal Sarah”. ‘De paus-emeritus wist dat de kardinaal een boek aan het voorbereiden was en stuurde hem zijn korte tekst over het priesterschap met toestemming om het naar believen te gebruiken. Maar hij stemde niet in met een project voor een boek en hij heeft de boekomslag nooit gezien of geautoriseerd. ‘

In een interview met Figaro op maandag bekritiseerde Sarah de conclusies van de Amazone-synode van afgelopen oktober in het Vaticaan scherp. De deelnemers adviseerden de paus – naar wiens definitieve document over de synode nog steeds wordt uitgezien – om de mogelijkheid te openen om gehuwde permanente diakens in afgelegen Amazone-gebieden tot priester te laten wijden. Sarah noemde dit “een instrumentalisatie van de situatie in de Amazone”. De media en “zelfverklaarde morele autoriteiten” hadden een ongepaste “druk op de bisschoppen” uitgeoefend. “Ze wilden ons laten geloven dat het celibaat een historisch relatief jonge disciplinaire regel was; historische leugens zijn opgestapeld. “

(bron: Vaticaan nieuws)

foto: © facebook.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *