Katholieke vrouwen beschuldigen de kerk van machtsmisbruik

Duitse landelijke “Dag van de Diaken”

Katholieke vrouwen in Duitsland hebben hun eisen voor hervormingen in de kerk geuit. Er was een centraal evenement in Speyer voor de landelijke “Dag van de Diakenen” op de dag van de herdenking van de heilige Catharina van Siena.Auteur:Norbert Demut

Vertegenwoordigers van verschillende katholieke vrouwenverenigingen en het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK) spraken daar in de kathedraal. Ze riepen kerkleiders op om alle diensten en kantoren in de katholieke kerk open te stellen voor vrouwen. Tot nu toe zijn de ambten van diaken of priester, verleend door wijding, voorbehouden aan mannen.

De liturgie van het Woord werd uitsluitend door vrouwen geleid

Dit jaar heette het centrale evenement voor het eerst “Diakonessendag +plus” en had het motto “Laat overvloed toe!”. Het evenement begon met een dienst in de kathedraal van Speyer, die door ongeveer 300 deelnemers werd bijgewoond. Het bijzondere: de liturgie van het woord werd uitsluitend door vrouwen geleid. De Katholieke Vrouwengemeenschap van Duitsland (kfd), de Katholieke Duitse Vrouwenvereniging (KDFB), de ZdK en het Diaconaat van Vrouwennetwerk waren uitgenodigd.

Met betrekking tot het motto van dit jaar luidde het: “De rijkdom aan talenten en roepingen van vrouwen, door God gegeven, moet eindelijk erkend worden in de Rooms-Katholieke Kerk.” Het is “onbegrijpelijk en niet langer begrijpelijk dat de beslissers in onze kerk zo lang inactief zijn gebleven”, zegt Ulrike Göken-Huismann van de geestelijke leiding van de kfd. “Het is een vorm van machtsmisbruik als het niet mannelijk is mensen worden uitgesloten vanwege hun geslacht en blijven uitgesloten”, benadrukt Göken-Huismann.

Het katholieke ambt van diaken, verleend door wijding, is een van de oudste in de kerk. Diakens mogen dopen, trouwen, begraven en preken, maar kunnen niet voorgaan in de eucharistie,biecht horen of de ziekenzalving geven. 

Ute Zeilmann, vicevoorzitter van het Federaal Bestuur van de KDFB, zei met betrekking tot de allereerste “Dag van de Diakones +plus” ooit dat dit er op pijnlijke wijze op wijst dat tot nu toe in de Katholieke Kerk alleen “mannen geacht worden een plus te hebben van sacramentele aanmoediging, bisschoppelijke steun en goddelijke zegen “heeft recht op”. Dit is “een pluspunt dat vrouwen, intersekse, transgender en niet-binaire mensen wordt ontzegd”.

ZdK-vicepresident Birgit Mock wees erop dat vrouwen een ‘diaconale kerk’ nu al een gezicht geven. “Maar dit blijft nog steeds onzichtbaar in de formele en sacramentele structuur van onze kerk.” 

Bijscholing “Diaconaal leiderschapsdiensten voor vrouwen”

Na de dienst wisselden de deelnemers ideeën uit in de tuin van de kathedraal op een festival dat bedoeld was om “de volheid van de roepingen van vrouwen” te vieren. In Speyer waren enkele afgestudeerden van de uitgebreide opleiding “Diaconal Leadership Services for Women”, die zojuist is afgelopen. Volgens de organisatoren zullen wij ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat deze aangestelde en hooggekwalificeerde vrouwen uiteindelijk tot diaken gewijd kunnen worden. 

Groepsfoto van de afgestudeerden met hulpbisschop Ludger Schepers / © A. Dlugos (Diaconaat van Vrouwennetwerk)
Groepsfoto van de afgestudeerden met hulpbisschop Ludger Schepers/ © A. Dlugos ( )

De landelijke “Dag van de Diakens” bestaat sinds 1998. Deze wordt altijd gehouden op 29 april, de herdenkingsdag van de heilige Catharina van Siena (1347-1380), die tot Kerkleraar werd benoemd.

Vrouwenverenigingen zijn niet de enigen die voorstander zijn van het openstellen van het diaconaat voor vrouwen. De voorzitter van de katholieke Duitse bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, zei eind maart dat hij het “geweldig” zou vinden als hij vrouwen tot diaken zou kunnen wijden. “Ik ben van mening dat het de essentie van de kerk niet vervormt als vrouwen op voet van gelijkheid met mannen leiderschap, verantwoordelijkheid en beslissingen op zich nemen”, zei Bätzing destijds in “Bild am Sonntag”.

Diakonessendag

Sinds 1998 organiseert de KDFB op 29 april de “Dag van de Diakens”, de dag van de herdenking van de heilige Catharina van Siena. De vereniging zet zich in om het sacramentele diaconaat open te stellen voor vrouwen. Vrouwen en mannen zijn gelijkelijk gekwalificeerd om anderen te dienen en ambten moeten op dezelfde manier voor hen openstaan.

Samen met de Katholieke Vrouwengemeenschap Duitsland (kfd), het Diaconaat van Vrouwennetwerk en het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) nodigt de KDFB u jaarlijks uit voor een centraal evenement op Diaconessendag. (kn)

bron: domradio

beeld https://www.kfd-bundesverband.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *