Dit deden de synodegesprekken met katholieke priesters en leken

Van kerkpijn en angst naar nieuwe hoop. |

INTERVIEW door Celine Timmerman in het ND |

 Wat hebben de synodegesprekken in rooms-katholiek Nederland opgeleverd? Carlien Geelkerken was 25 keer gespreksleider. Ze hoorde veel ‘kerkpijn’ maar zag ook nieuwe hoop. ‘Wat begon als oud zeer, werd een vurig pleidooi voor een luisterende kerk.’

‘Ruim 300 gelovigen.’ Carlien Geelkerken (44) moet even op een papiertje uitrekenen hoeveel mensen zij heeft begeleid tijdens de synodegesprekken in Nederland. De directeur van Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO) is 25 keer ingeschakeld om het gesprek te leiden over hoe katholieken een meer synodale en missionaire kerk kunnen worden. 

Paus Franciscus gaf voor deze synode twee en een half jaar geleden het startsein. De resultaten van de laatste ronde worden in oktober tijdens een afsluitende sessie in Rome besproken. De paus vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk moet vernieuwen door leken sterker te betrekken bij het kerkelijk handelen. Hoe, dat werd in de derde en laatste ronde afgelopen maanden wereldwijd besproken. Dit ging door middel van het voeren van een gesprek door vooral naar elkaar te luisteren. ‘En ja, dat was voor sommigen in Nederland wel lastig,’ zegt de Nijmeegse lachend.

Omdat we vaak ons zegje al klaar hebben?

‘Omdat we niet écht luisteren naar elkaar. Door een gesprek met gebed te beginnen en daarna zeven minuten stil te zijn, kom je al op een ander niveau terecht. Vervolgens mochten mensen tijdens een eerste ronde hun gedachten over een onderwerp delen en, let op want hier zit de crux, daar mocht níet op worden gereageerd. Na wederom een stilte van zeven minuten deelden de deelnemers wat bleef hangen van wat ze net hadden gehoord. 

De beginzin ‘Het raakt me dat…’ zorgde voor een verdiepingsslag. Bijvoorbeeld: ‘Het raakt me, dat jij je niet welkom voelt in onze kerk.’’ Want dan werd je in plaats van vreemden voor elkaar, plots broeders en zusters. Als we daarna opnieuw stil waren en de groep moest gaan samenvatten wat er net was besproken, hoorde ik een en al verbondenheid.’

Werd dat vaak gezegd, dat mensen zich niet welkom voelen in de eigen kerk?

‘Pijnlijk vaak. Ik heb gesprekken met zeer verschillende groepen begeleid: …

Lees het volledige interview in het ND

beeld: vkmo /door_Roy_Lazet-400×225.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *