Presentatie misbruikrapport Aartsbisdom Keulen

Kardinaal Woelki vrijgepleit van verdenkingen.

Vandaag, donderdag 18 maart, werd het lang verwachte rapport gepresenteerd over de afhandeling van misbruikgevallen in het aartsbisdom Keulen.

chaos, incompetentie en misverstanden

236 gevallen van misbruik werden onderzocht en in 24 dossiers werd plichtsverzuim door kerkelijke overheidsfunctionarissen geconstateerd. Bovendien zijn er in 104 gevallen aanwijzingen van mogelijk plichtsverzuim, aldus advocaat en co-auteur van het onderzoek, Kerstin Stirner in de perspresentatie. Gedurende vele jaren was er bij verantwoordelijken sprake van “chaos, incompetentie en misverstanden”. Pas in 2015 door de oprichting van een meldpunt kwam daar verandering in. Het bleek in de afgelopen jaren niet mogelijk tot helderheid in de situatie te komen vanwege tegenstrijdige verklaringen van de betrokkenen.

De deskundigen komen tot de bevinding dat de overleden kardinaal Meisner als aartsbisschop van Keulen 24 keer de kerkelijke wet heeft overtreden. Het gaat daarbij om nalatigheid in de afhandeling van 14 gevallen van misbruik die zijn gedocumenteerd in de dossiers van het aartsbisdom. Meisner zou tekort geschoten zijn in de plicht tot informeren, bestraffen, preventie en verlenen van hulp aan de slachtoffers. Vastgesteld werd dat de huidige aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, zijn plichten bij het behandelen van gevallen van misbruik steeds is nagekomen.

De zittende aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße, zou in zijn periode als vicaris-generaal, hoofd van de afdeling pastorale zorg en personeel, in het aartsbisdom Keulen, in zeven gevallen zijn plicht hebben verzaakt. Uit het onderzoek blijkt dat acht personen in 78 gevallen plichtsverzuim valt aan te rekenen. Onder deze acht vallen de Keulse hulpbisschop en voormalig vicaris-generaal Dominikus Schwaderlapp en de voormalige Keulse vicaris-generaal Norbert Feldhoff. Het advocatenkantoor dat het onderzoek verrichtte komt tot de conclusie dat zij en de overleden aartsbisschoppen Joseph Höffner (1906-1987) en Joachim Meisner (1933-2017) in talrijke gevallen de verantwoordelijkheden die ze volgens het kerkelijk en staatsrecht hadden, niet nakwamen. Ook het hoofd van het Keulse officialaat (kerkelijke rechtbank) Assenmacher wordt verweten in twee zaken onjuiste juridische informatie te hebben gegeven.
Over het algemeen kon jet onderzoeksteam de gebeurtenissen niet volledig reconstrueren, zei strafrechtadvocaat Björn Gercke.
“We hebben aanzienlijke tekortkomingen geconstateerd met betrekking tot de organisatie en beheer van de dossiers in het aartsbisdom.” Bovendien had zijn team de indruk dat delen van de dossiers ontbraken. Met name sommige oudere bestanden waren met de hand geschreven en gedeeltelijk onleesbaar. Ook bleek dat meerdere keren documenten zijn vernietigd (zoals voorgeschreven door de kerkelijke wet).

Het team van Gercke evalueerde tussen 1975 en 2018 254 gevallen. Ze telden 314 beschuldigingen van aanranding door 202 verdachte geestelijken en andere kerkvertegenwoordigers, waarbij de geestelijkheid met 127 de grootste groep vormde. 178 van de getroffenen waren mannen en 119 vrouwen. Het geslacht van de overige slachtoffers kon niet worden bepaald. Behalve één persoon waren ze allemaal jonger dan 18 jaar. De meeste slachtoffers (112 van de 314) melden aanrandingen in de periode vóór 1975. 100 slachtoffers hebben te maken gehad met seksueel misbruik, 48 anderen met ernstig seksueel misbruik.

Weinig tijd voor evaluatie

De juridische experts hadden maar een paar maanden de tijd om ze te evalueren.
De aartsbisschop van Keulen, Rainer Maria Woelki, heeft afgelopen oktober opdracht gegeven voor het rapport. Het is het tweede onderzoek waartoe het aartsbisdom olpdracht gaf, een eerste rapport van een advocatenkantoor uit München werd niet gepubliceerd omdat Woelki het als ontoereikend beschouwde. In de heftige debatten die daarna ontstonden werd Woelski door critici herhaaldelijk beschuldigd van een gebrek aan bereidheid om informatie te verstrekken.

Woelki woonde de presentatie van het onderzoek bij. Volgens het aartsbisdom was hij vooraf niet op de hoogte van de inhoud van het rapport. Hij zal 23 maart a.s. commentaar leveren en mogelijke personele gevolgen bekend maken. Zowel het eerste rapport als het vandaag gepresenteerde zal vanaf 25 maart worden gepubliceerd. Beide onderzoeken zijn al in handen van het Openbaar Ministerie.

In een eerste reactie heeft de Keulse hulpbisschop Dominikus Schwaderlapp aan de paus zijn ontslag aangeboden en heeft kardinaal Woelki verzocht hem van zijn werkzaamheden te ontheffen. De kardinaal heeft officiaal Günter Assenmacher eveneens van zijn werkzaamheden geschorst. Deze laatste blijft officiaal in het bisdom Limburg.
Oud vicaris generaal Feldhoff beëindigt op grond van het rapport zijn lidmaatschap van de Priesterraad van het aartsbisdom Keulen.

De aartsbisschop van Hamburg Stefan Heße heeft inmiddels de paus zijn ontslag aangeboden.

bron: domradio.de
voor de volledige berichtgeving: domradio.de/nachrichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *