Schillebeeckx in de aandacht

 “Spirituele krachtlijnen”

De Vlaamse theoloog en dominicaan Edward Schillebeeckx vierde op 12 november zijn 94ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan wijdt het Tijdschrift voor Geestelijk Leven (TGL) een themanummer aan zijn gedachtegoed. Om daarover verder in brede kring van gedachten te wisselen, houdt TGL op zaterdag 17 januari 2009 (9.30 tot 12 uur) ook een colloquium in Hof van Liere, Prinsstraat 13, Antwerpen.

Edward Schillebeeckx was ontegensprekelijk een van de meest spraakmakende en gerenommeerde theologen van de voorbije honderd jaar. Na zijn studies in Gent, Leuven en Parijs, doceerde hij dogmatiek in Leuven. In 1957 trok hij naar Nederland, hij werd er hoogleraar dogmatiek en geschiedenis van de theologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In de jaren zestig maakte Schillebeeckx naam als adviseur van de Nederlandse bisschoppen tijdens het Tweede Vaticaans Concilie. Toen al pleitte hij voor een minder autoritaire verhouding tussen paus, bisschoppen en leken.

Schillebeeckx kreeg tal van eredoctoraten en onderscheidingen, waaronder de Erasmusprijs, wegens zijn verdiensten voor de Europese cultuur. Door zijn opvattingen over het ambt en door zijn christologie kwam hij in aanvaring met Rome, maar tot een veroordeling leidde dat niet. Feitelijk was zijn hele leven één lange zoektocht naar een eigentijdse manier om, trouw aan het geloof, over Jezus te kunnen te spreken. De titel van zijn meest bekende boek luidde dan ook Jezus, het verhaal van een levende (1974).

Welke zijn de spirituele krachtlijnen van Schillebeeckx’ denken en in welke mate zijn die een inspiratiebron voor onze tijd? Over deze vragen buigt TGL – het tijdschrift waarvan Schillebeeckx in 1945 mee aan de wieg stond en dat altijd zijn bijzondere aandacht heeft genoten – zich in het themanummer 1/2009. Het nummer bevat zowel bijdragen van mensen die door Schillebeeckx’ gedachtegoed zijn gevormd, als van jongere theologen die veeleer in een postmoderne sfeer zijn opgegroeid. Ook tal van getuigenissen van het ‘gelovige voetvolk’ komen in deze publicatie aan bod.

Het themanummer over Schillebeeckx wordt voorgesteld op een colloquium op 17 januari in Antwerpen. Het gesprek zal zowel worden gevoerd door mensen die aan het themanummer hebben meegewerkt, als door enkele kritische sympathisanten: Erik Borgman, Jo De Tavernier, Mia Verheyen en Bert Claerhout. Ook met het publiek zal van gedachten worden gewisseld. Voor TGL alvast een passende gelegenheid om zijn 65ste verjaardag luister bij te zetten.

In Nederland beijvert de Stichting Edward Schillebeeckx zich om het gedachtegoed van deze theoloog beschikbaar te houden. Zo wordt er gewerkt aan een internationaal project om alle belangrijke werken ook in het engels beschikbaar te krijgen. Verdere informatie: www.schillebeeckx.nl

Niet gecategoriseerd