Kardinaal Hollerich vraagt ​​vrouwen geduld te hebben met de kerk

Demo’s zijn niet het juiste middel

De roep om gelijke rechten en de wijding van vrouwen wordt steeds luider in de westerse katholieke kerk. Maar Hollerich, een vertrouweling van paus Franciscus, wijst ook op de verscheidenheid van mentaliteiten in de universele kerk.

In de discussie over de wijding van vrouwen in de kerk waarschuwt kardinaal Jean-Claude Hollerich voor ongeduld. “Als je te groot aanvalt, bereik je niet veel”, zei hij in een interview dat vrijdag werd gepubliceerd door de kath.ch-portal. “Je moet voorzichtig zijn, stap voor stap, dan kun je misschien heel ver komen.”

Dood van de kerk

De Luxemburgse aartsbisschop gelooft hij niet dat demonstraties het juiste middel zijn om iets te veranderen. Dat zou “leiden tot polarisatie en uiteindelijk de dood van de kerk.” De kwesties die voorliggen moeten in detail en alomvattend worden besproken, waarschuwt de jezuïet. “Anders bestaat het gevaar dat de vrouwenkwestie gezien wordt als iets waar “liberale katholieken doorheen willen dringen”. Er is ‘tact en geduld nodig als je echte oplossingen wilt’.

Kardinaal Hollerich is aartsbisschop van Luxemburg en tegelijkertijd algemeen relator, d.w.z. een soort moderator of directeur in het synodale proces van de universele kerk. Hij benadrukte dat de synode niet gaat over de eigen politisering, maar vooral over het luisteren naar elkaar. ‘We moeten de wereld niet als een bedreiging zien’, zei hij. Hij gelooft dat de Geest van God in de wereld werkt; en het is belangrijk om “door de geesten te onderscheiden” te herkennen waar de geest aan het werk is in de samenleving.

“Het kost argumenten en tijd”

De kwestie van de wijding van vrouwen is geen onfeilbare leerstellige beslissing, bracht de jezuïet in herinnering. “Het kan veranderd worden. Het kost argumenten en tijd.” Volgens Hollerich zou hij blij zijn als vrouwen zich volledig gelijk zouden voelen in de kerk. “Of dat via het priesterschap gebeurt of niet, zal de tijd leren.” Wat nu belangrijk is, is “dat vrouwen meer verantwoordelijkheid krijgen”.

Roeping is niet het enige criterium voor de wijding, benadrukte de kardinaal; en: “Ik ken ook mannen die zich geroepen voelen en niet tot de wijding worden toegelaten.” Hollerich gaf toe dat de roeping van een man wordt onderzocht, maar die van een vrouw niet. Dit zou kunnen worden opgevat als structurele discriminatie “als je op een Europese manier denkt”. Maar, zegt Hollerich, “de kerk is groter”; verschillende andere continenten in hun manier van leven van de kerk konden dit denken niet noodzakelijkerwijs begrijpen.

“Enorme problemen achteraf”

Het bezwaar dat benoemde vrouwen op de achterbank moeten komen te staan, is “gebaseerd op een typisch Europees principe van het individu”, legde de kardinaal uit. “Veel samenlevingen denken niet zo; de gemeenschap gaat vóór het individu.” Velen in de kerk beschouwen zulke individualistische standpunten als neokolonialistisch; “En we moeten heel voorzichtig zijn dat we geen enorme tegenstorm op gang brengen.” 

Volgens Hollerich moet de mondiale kerk rekening houden met verschillende mentaliteiten. “We moeten deze gesprekken met de hele kerk voeren, anders krijgen we later grote problemen. Dan stort de katholieke kerk in.”

De jezuïet legde uit: “Het is niet het kwaadaardige Vaticaan dat op deze standpunten blijft hameren en niets wil veranderen.” Er zou “een storm op andere continenten ontstaan ​​als hij morgen het vrouwenpriesterschap zou invoeren” en het Vaticaan zou zich moeten terugtrekken. Dit is al ervaren met de relatief “kleine kwestie” dat paren van hetzelfde geslacht nu in de kerk gezegend kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *