Vaticaan wil voortaan Amsterdamse toestanden voorkomen

Wanneer is Maria verschenen, wanneer niet?

ACHTERGROND door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

Mariaverschijningen, huilende of bloedende heiligenbeelden en eucharistische wonderen. Lokale bisschoppen hadden veel vrijheid, maar het Vaticaan trapt nu op de rem. Met de ‘Amsterdamse verschijningen’ als ultiem voorbeeld van hoe het niet meer moet.

Maria zou jarenlang aan haar zijn verschenen, beweerde de Amsterdamse Ida Peerdeman (1905-1996). De Rooms-Katholieke Kerk had vervolgens ‘meer dan zeventig woelige jaren’ nodig om de verschijningen op te helderen, schrijft nu een nieuw Vaticaans document. Dat duurde niet alleen te lang, het proces verliep ook veel te rommelig – met elkaar jarenlang tegensprekende kerkelijke autoriteiten in het bisdom Haarlem en in Rome. Zo werden ‘gelovigen in verwarring gebracht’. 

Dat moet voortaan anders. In Rome zijn daarom vrijdag nieuwe ‘Procedurele normen voor de onderscheiding van vermeende bovennatuurlijke verschijnselen’ gepubliceerd. 

De veranderingen met de vorige – in 1978 afgekondigde, maar tot 2011 geheimgehouden regels – zijn opvallend. Niet alleen worden in de vijftien pagina’s van het nieuwe document de duimschroeven aangedraaid; er wordt ook duidelijk een andere toon aangeslagen……

IN 2002 verklaarde bisschop Jos Punt van Haarlem zonder overleg met zijn medebisschoppen en het Vaticaan dat de ‘Amsterdamse verschijningen’ die tussen 1945 en 1959 zouden hebben plaatsgevonden van bovennatuurlijke oorsprong waren. Dat kan volgens de nieuwe regels dus niet meer. …

Lees het volledige artikel in het ND

beeld: bisschop Hendriks bij de afbeelding van Maria Vrouwe van alle volkeren, https://www.arsacal.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *