Het Vaticaan en ‘bovennatuurlijke gebeurtenissen’

Bevestiging en aanscherping van een klassiek standpunt

In een nieuw document, bedoeld om oplichting, nepberichten en ketterijen te voorkomen, heeft het Vaticaan zijn richtlijnen voor het beoordelen van verschijningen, visioenen en vermeende openbaringen bijgewerkt, en opnieuw bevestigd dat alleen een paus iets formeel als ‘bovennatuurlijk’ kan bevestigen.

Het document, ‘Normen voor het handelen bij het onderscheiden van vermeende bovennatuurlijke fenomenen’, werd op 17 mei gepubliceerd door het Dicasterie van het Vaticaan voor de Geloofsleer. Het geeft bisschoppen de opdracht om dergelijke gevallen te onderzoeken, maar schrijft voor dat zij goedkeuring van het Vaticaan moeten krijgen voordat zijzelf een uitspraak kunnen doen over de geldigheid van vermeende bovennatuurlijke gebeurtenissen.

De richtlijnen schetsen zes mogelijke conclusies die kunnen worden getrokken en de zeggen dat zelfs het hoogste niveau van goedkeuring van het Vaticaanse bureau –  Nihil obstat  (“niets hindert”) – geen zekerheid uitdrukt over de gebeurtenis zelf en over de pastorale waarde ervan, maar toestemming verleent aan de bisschop om activiteiten te promoten.

De nieuwe regels, die sinds 2019 in ontwikkeling zijn, vervangen de normen van het Vaticaan uit 1978, die tot 2011 geheim bleven. Het Vaticaan heeft historisch gezien grote voorzichtigheid betracht bij het geven van zijn goedkeuring aan veronderstelde bovennatuurlijke gebeurtenissen; de herzieningen vereisen meer toezicht en goedkeuring van het mandaat door Rome voordat een bisschop uitspraak kan doen over een bepaalde zaak.

De update komt op een moment dat sociale media hebben geleid tot een explosie van nieuwe claims over vermeende verschijningen of visioenen. Traditionele katholieke devoties, zoals Onze Lieve Vrouw van Fatima, worden steeds meer de bron van eindeloze complottheorieën.

Hoewel het document bevestigt dat er historische gevallen zijn geweest waarin spirituele verschijnselen tot spirituele bloei hebben geleid – denk aan de devoties tot Onze Lieve Vrouw van Guadalupe of Onze Lieve Vrouw van Lourdes, die goedkeuring hebben gekregen van de kerk – erkent het ook dat veel beweringen tot verwarring hebben geleid. of zelfs schade toebrengen.

“Er zijn ernstige kritieke kwesties die schadelijk zijn voor de gelovigen; in deze situaties moet de Kerk met de grootst mogelijke pastorale zorg reageren”, schreef kardinaal Victor Manuel Fernandez, hoofd van het dicasterie van de Geloofsleer in de inleiding van get nieuwe document.
‘In het bijzonder denk ik aan het gebruik van een dergelijk fenomeen om ‘winst, macht, roem, sociale erkenning of ander persoonlijk belang te verkrijgen’, vervolgde hij, ‘en mogelijk zelfs uit te breiden tot het plegen van zeer immorele daden of het gebruik hiervan. verschijnselen ‘als middel of voorwendsel voor het uitoefenen van controle over mensen of het plegen van misstanden.’ “

Bij het beoordelen van de spirituele authenticiteit van dergelijke beweringen benadrukken de richtlijnen van 17 mei – die vorige maand door paus Franciscus zijn goedgekeurd en officieel van kracht worden op 19 mei – de noodzaak van snelle en duidelijke uitspraken die tot stand komen in samenwerking tussen lokale bisschoppen en het dicasterie van de Geloofsleer, om verwarring te voorkomen.

De nieuwe normen schetsen zes gradaties die uiteindelijk aan dergelijke verschijnselen kunnen worden gegeven:

  • Nihil obstat : Zonder zekerheid uit te spreken over de gebeurtenis zelf, kan er sprake zijn van waardering voor de potentiële spirituele en pastorale waarde, waarbij de diocesane bisschop wordt aangemoedigd om de verspreiding ervan te bevorderen, onder meer door mogelijke pelgrimstochten naar een heilige plaats;
  • Prae oculis habeatur : Een herkenning van bepaalde positieve signalen, maar merkt op dat er enkele aspecten van de gebeurtenis zijn die mogelijk verder inzicht behoeven of verwarring kunnen veroorzaken;
  • Curatur : Een evenement waar er “verifieerbare geestelijke vruchten” zijn geweest en waar een regelrecht verbod “het Volk van God van streek zou kunnen maken”, maar waarbij de bisschop wordt gevraagd “dit fenomeen niet aan te moedigen, maar alternatieve uitingen van toewijding te zoeken en mogelijk te heroriënteren de spirituele en pastorale aspecten ervan”;
  • Submandato : Een gelegenheid waarbij een persoon, familie of groep misbruik maakt van een gebeurtenis of gebeurtenis die mogelijk tot uitbuiting zou kunnen leiden;
  • Prohibetur et obstruatur : Een voorval waarbij enige legitieme voordelen worden gevonden, maar waar er “zeer ernstige” risico’s lijken te bestaan. Om verwarring of schandaal te voorkomen, wordt de bisschop gevraagd te verklaren dat het aanhangen van het fenomeen niet is toegestaan. De bisschop wordt ook gevraagd om verdere instructies en catechese te geven “die de gelovigen kunnen helpen de redenen voor de beslissing te begrijpen en de legitieme geestelijke zorgen van dat deel van het Volk van God te heroriënteren”; of, 
  • Declaratio de non supernaturalitate : Een machtiging om te verklaren dat het fenomeen niet bovennatuurlijk is.

Alleen de paus
De tekst – die gedetailleerd beschrijft hoe dergelijke onderzoeken moeten worden uitgevoerd – benadrukt ook dat zelfs als een  Nihil obstat  wordt verleend, dat alleen de paus een dergelijke buitengewone maatregel kan nemen. Bisschoppen, afzonderlijke bisschoppenconferenties en Vaticaanse dicasteries is het verboden te verklaren dat de verschijnselen een bovennatuurlijke oorsprong hebben.

Op een persconferentie van het Vaticaan op 17 mei werd Fernandez gevraagd naar de controversiële zaak Medjugorje , de plaats van vermeende Mariaverschijningen in Bosnië-Herzegovina die jaarlijks duizenden pelgrims trekt, maar het onderwerp is geweest van veel scepsis, ook van Franciscus. De paus benoemde in 2018  een speciale onderzoeker om de zaak te bestuderen, en Fernandez vertelde journalisten dat er nog geen besluit was genomen over de status ervan, maar dat de nieuwe normen het gemakkelijker zullen maken om tot een conclusie te komen.  

Onder verwijzing naar paus Benedictus XVI herhalen deze nieuwe richtlijnen dat voor katholieken, zelfs als dergelijke evenementen de goedkeuring van de kerk krijgen, bedoeld zijn als ‘een hulp die wordt aangeboden, maar dat het gebruik ervan niet verplicht is’. 

bron: Vatican.va / NCRonline

beeld: still uit youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *