Dominicanen Huissen breiden uit


Berichten over kloosters en religieuzen die last hebben van krimp, zijn er genoeg. In die zin is het nieuws uit het Dominicanenklooster een bericht tegen de keer in. Dat past wel bij hen. De filosoof Bart Brandsma (1967) gaat daar de gelederen versterken.


Het klooster in Huissen is zich aan het vernieuwen en wil zich ook meer gaan richten op bedrijven en organisaties. Het klooster wil van meer betekenis zijn voor sociale duurzaamheid en heikele maatschappelijke kwesties als het integratiedebat.

Naast advies en begeleiding biedt het klooster nu een specifiek aanbod ‘samenwerkingskunde’. Brandsma zet ook zijn specialiteit op de kloosteragenda: conflict- en polarisatiemanagement. In die zin zet hij de traditie voort van André Lascaris.


De hel, dat is de ander
Bart Brandsma (1967) werkte voor onder meer Filosofie Magazine, Amnesty International en de Nederlandse Moslimomroep (NMO). Door zijn filosofische invalshoek en praktische ervaring in de media, onder meer als documentairemaker in ‘moslimlanden’, specialiseerde hij zich in de islamcontroverse. Dit resulteerde onder meer in het boek De hel, dat is de ander; het verschil in denken van moslims en niet-moslims. Na publicatie daarvan ontwikkelde hij een trainingsaanbod dat conflict en polarisatie centraal stelt als antwoord op het moeizame integratiedebat en de vaak nog moeizame interreligieuze dialoog. Bij het Dominicanenklooster Huissen krijgt zijn werk podium.


Duurzaamheid  
Samenwerkingskunde is een vak dat op scholen ontbreekt, vindt Brandsma, en binnen bedrijven en organisaties gaat de aandacht vaak uit naar quick fix. Het Dominicanenklooster wil helpen om duurzaam aandacht te geven aan intermenselijke verhoudingen, waarin ook het falen van mensen aan de orde komt.
Brandsma: ‘Je moet niet proberen werknemers te modelleren die alles goed doen en alleen maar winst opleveren, het is soms wenselijker om werknemers te hebben die tegenslag, eventueel falen en verlies aankunnen. Dat zijn werknemers met veerkracht.’


Beraad van Huissen 
Bart Brandsma zal tevens leidinggeven aan ‘Het Beraad van Huissen’, dat twee tot drie maal per jaar maatschappelijke kwesties aan de orde stelt door specialisten rond thema’s van ‘sociale duurzaamheid’ te verzamelen. Voor januari 2010 staat een eerste ‘Beraad van Huissen’ op de agenda met als thema ‘de kwaliteit van religiejournalistiek’.

bron: www.dominicanen.nl

Niet gecategoriseerd