Theatergroep Spring al 20 jaar een begrip in Vught

15 februari op de kop af was het 20 jaar geleden dat Theatergroep Spring het levenslicht zag. Een groep van rond de twintig mensen met een verstandelijke beperking speelt bijna dagelijks een aansprekend eigentijds toneelspel.

Voor volle zalen krijgt men altijd de handen op elkaar zowel van de eigen aanhang als van andere Vughtenaren en geïnteresseerden.

Daarnaast is de groep ieder jaar te zien op het Koning Willem I College wat een hechte band creëert tussen spelers en de “gewone” jeugd.

De huidige regisseuse Karien Leermakers had tot kort na de eeuwwisseling de groep “de roze oortjes” onder haar hoede. Na het samensmelten tussen beide toneelgroepen staat zij inmiddels bijna tien jaar voor de groep. “Ik doe het met ontzettend veel plezier, maar in augustus wil ik het stokje toch overgeven, omdat de groep toe is aan een nieuw gezicht,” aldus Leermakers.

Naast deze wisseling van de wacht staat de theatergroep nog voor een andere uitdaging. Gebouw Schoonveld in Vught is niet langer beschikbaar voor de repetities. Inmiddels is er een uitwijk geboden naar een van de gebouwen op het terrein van Huize ‘Haerendael’. In april zullen de voorstellingen van het stuk ‘de Tijdmachine’ dan ook daar gaan plaatsvinden.

Het is wel de bedoeling dat het vreemdgaan van tijdelijke aard is. De binding met Vught is immers groot en gesprekken voor huur met een stichting van gelijke doelgroepen zijn in volle gang.

Het enthousiasme is groot, bij spelers, ouders, vrijwilligers. Het terugkerende optreden geeft iedereen een enorme kick, maar de toneelgroep moet ieder jaar financieel wel strak op de wind zeilen. Met allerlei bokkensprongen houdt men het hoofd boven water, zoals met wijnacties, creatieve ideeën zoals een bloemen(bollen)-actie en de verhuur van de eigen licht- en geluidsapparatuur. De subsidie van de gemeente en de contributie van spelers is helaas niet toereikend. Gelukkig steunen enkele charitatieve instellingen ons met een financiële injectie tijdens de voorstellingen. Maar ook de ondernemers laten ons niet in de steek, zoals de Lionsclub die in 2007 ruimhartig met € 7000, — over de brug kwam. Verder heeft Spring een kleine groep vrienden die een jaarlijkse donatie doen. Uitbreiding van onze vriendenclub is echter zeer welkom.

 

Het bestuur van Theatergroep Spring staat open voor nieuwe ideeën. Ook zoekt men uitbreiding van het team vrijwilligers. Zonder enthousiaste vrijwilligers kan Spring immers niet verder.

Nadere informatie over de toneelgroep kunt u vinden op onze site www.theatergroepspring.nl

Dit jaar titel van de 20ste uitvoering: Theatergroep Spring en de TeleTijdmachine.

Uitvoeringen op 18 en 25 april om 14.30 uur en 17, 23 en 24 april om 20.00 uur.

Niet gecategoriseerd