Boekpresentatie: Schijnbaar onbeduidend

Dat is de titel van een boek dat geschreven is door Marc Post, met als ondertitel: de verrassende kant van het dagelijks leven in een arme volkswijk in Buenos Aires.
Hij presenteerde dat boek dinsdag 18 mei in een bijeenkomst van mensen die in Amersfoort betrokken zijn bij het straatpastoraat.

Marc woont met zijn gezin in El Jagüel aan de rand van de enorme agglomeratie van Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Op het eerste gezicht stelt El Jagüel niet veel voor. De wijk is lelijk en slordig. Vrijwel alle mensen die er wonen, zijn arm.

Min of meer toevallig kwam Marc, theoloog en pastor van beroep, daar met zijn gezin begin 2001 wonen. Vanuit de plaatselijke kapel begon hij een pastoraal project. Daarbij wordt hij gesteund door de Week van de Nederlandse Missionaris, Mensen met een Missie. Gebruikmakend van de methodiek van het presentiepastoraat, ging hij als buurman en vrijwilliger het dagelijkse leven met zijn buurtgenoten delen.

In de contacten met de bewoners heeft voor Marc van der Post dat dagelijkse bestaan van zijn buren zich langzaam geopend. Naast geweld, hardnekkige armoede en kwetsbare sociale netwerken ontmoette hij grote gastvrijheid, geloof en liefde voor het leven. Hij is het leven in El Jagüel gaan ervaren als een uitnodiging om zich los te maken van zijn eigen, Nederlandse maatstaven. Liever stelde hij vertrouwen op de eigen kracht en inzichten van zijn buren.

Schijnbaar onbeduidend is een diepgaande beschrijving van het leven in zomaar een arme stadswijk op het zuidelijk halfrond. Daarnaast biedt het boek de theologische verwerking van een missionair werker, die een ontwikkeling heeft doorgemaakt van professioneel hulpverlener naar betrokken buurman en vrijwilliger. Daarin ligt de sleutel om anders te leren kijken naar de dagelijkse werkelijkheid van een wijk als El Jagüel. Dit boek biedt bovendien een waardevolle bijdrage aan de huidige discussie in Nederland over wat internationale solidariteit kan beogen.

 

Marc van der Post werkte van 1989 tot 1991 als coördinator bij een dagopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht. Van 1991 tot 2001 was hij pastoraal werker, eerst in een parochie in Enschede en daarna in Barranquilla (Colombia).

Het boek telt 240 blz en kost € 15,90
 ISBN 9787 90 5625 326 4 

Niet gecategoriseerd