Weg met de wereld. Lang leve Nederland.

Geert Wilders zakt wat weg in de peilingen. Maar Rita Verdonk komt weer iets terug. Nederland blijkt nog steeds TROTS op zichzelf. Al gaat die trots gepaard met een sterk gevoel van verlies. Het verlies van onze nationale identiteit, van de Nederlandse taal, van de gulden, van de tradities en van Nederlandse bedrijven nu deze allang zijn overgenomen door buitenlandse investeerders.

Nederland is zichzelf kwijt. We voelen ons overgeleverd aan een onophoudelijke stroom migranten, aan ‘Brussel’, aan de Verenigde Staten en, in toenemende mate, aan China dat zich snel ontwikkelt tot de grootste economische macht ter wereld.

Wat blijft er nog van Nederland over? Waar is onze trots op gebaseerd? Waarover kan Nederland nog beslissen? Welke macht heeft ons land nog in een tijd van globalisering? Moeten we onze grenzen wel open houden, of wordt het de hoogste tijd om Nederland samen te smeden tot een hechte, nationale gemeenschap?

Daarover spreken op donderdag 20 mei de drie meest invloedrijke intellectuelen in de VVD, de PvdA en GroenLinks. Dat zijn de historicus Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Volkskrant-columnist Rene Cuperus, van de Wiardi Beckman stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA en de socioloog Dick Pels, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Zij worden voorzien van de laatste feiten door politicologe Sarah de Lange, onderzoekster aan de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen. Van Schie, Cuperus en Pels worden geïnterviewd door Ralf Bodelier en meeslepende liederen komen van het herentrio ‘Harten Heren’.

 

Voor verdere gegevens zie de agenda

 

Niet gecategoriseerd