Liefdevol afscheid

Op één dag in het nieuws:
Een bisschop treedt af omdat zij voelt niet meer geloofwaardig te kunnen optreden (Maria Jepsen, de eerste vrouwelijke bisschop van de Duitse Evangelische Kirche). Andere bisschoppen treden aan met de boodschap dat ze onverminderd in alle duidelijkheid hun standpunt (de leer van de kerk zoals zij die verstaan) zullen verkondigen, misschien iets diplomatieker dan tot nu toe maar inhoudelijk niet anders.  Want zij zijn voor de vrijheid van meningsuiting. (Den Bosch).

Kunstenaars zijn mensen die heel dikwijls een bijzonder fijne antenne hebben voor wat er in de wereld (en ook in de kerk) aan de hand is. Een van die mensen is de Brabantse cabaretier Gerard van Maasakkers. Hij gaat al heel wat jaren mee en is iemand die in staat is te verwoorden wat er in mensen leeft, niet alleen bij Brabanders, zoals uit zijn landelijke populariteit blijkt. Vanmorgen lezen we in het dagblad ‘Trouw’ dat hij die het nu wel –tot zijn spijt- gehad heeft met de katholieke kerk en hij neemt er afscheid van: een ‘liefdevol afscheid van een liefdeloze kerk’.

Van Maasakkers voegt zich nu in de steeds langer wordende lijst van mensen die een zekere bekendheid genieten en afstand nemen van de katholieke kerk zoals die zich in onze dagen laat kennen. Mensen die hem hierin voorgingen zijn o.a. Peter Nissen, Marc Mulders, Jean-Pierre Wils. Vgl. ook berichten uit Duitsland en Oostenrijk waar sprake is van een uittreding van tientallen procenten. Omdat het uittreden, of ‘ontdopen’ zoals onze zuiderburen dat noemen, in ons land amper een officieel tintje kan krijgen omdat er geen burgerlijke registratie meer is van de religie, zijn onderzoeken het enige middel om een verantwoorde kijk op het verschijnsel te krijgen. Het wachten is op de zoveelste editie van ‘God in Nederland’. Al is te verwachten dat de katholieke kerk daar nu even geen prioriteit aan zal geven. Intussen lijkt de conclusie dat in Nederland een sluipende kerkverlating aan de orde is lijkt steeds meer gerechtvaardigd, kunstenaars, wetenschappers en politici staan meer in de kijker.

De benoeming van twee priesters uit het Bossche bisdom, van wie R.Mutsaers eerder al is opgevallen door directe harde kritiek op zijn bisschop en door een wildersachtig taalgebruik en dito opstelling, mag wel opvallend genoemd worden en is moeilijk in te passen in de tolerante traditie van de Nederlandse katholiek. De impliciete Vaticaanse afkeuring van de toch beslist niet progressieve lijn van bisschop Hurkmans, is overduidelijk.
 Het bisschoppelijk management moet krachtdadiger worden, daar zal Mutsaers voor zorgen. Het moet ook meer inhoudelijk body krijgen, daar zal Liesen voor staan.
Voeg daarbij de wijze waarop de kerk omgaat met de problemen van het seksueel misbruik en de wanhoopspogingen om er qua organisatie nog iets van te redden, hoe kan een eenvoudige gelovige er nog een touw aan vastknopen?

Misschien is het wel het beste de cabaretier maar aan het woord te laten: Gerard van Maasakkers. Hij zingt op zijn cd

 

Hedde efkes, Lieven Heer
ik kan ’t oe mer beter zelf zeggen
’t kumt eigenlijk hier op neer
’t is lastig um uit te leggen
Ge waart haost familie van mijn
en die laotte niet zo hendig vallen
Mer ’t liep al ‘nen tijd op ’n eind
Ik hoef niet te gaon, want ik was al weg
Onvermijdelijk en geleidelijk
Dus ’t wordt tijd um ’t hardop te zeggen:
Lieve Heer, ik vuul ’t nie meer.

Nou moet ik zeggen, Lieven Heer
da oew volgelingen ook nie helpen
ze zijn zo recht in de leer
Hoe ik leven moet; ze weten ’t wel
Ze weten precies, wa ik zou moeten doen en laoten
En ze hebben ’t Boek in de hand
Stijf is de kaft en stijf zijn de woorden
Tussen de regel lezen ze nie
Hard is de taal, ik hoef ‘m nie meer te heuren:
Lieven Heer, vur mij hoeft da nie.

Nou moet ik ook nie, Lieven Heer
Ineens as ’t begint te nauwen
As ik ’t heb verkloot gauw weer
hendig van d’n Heer gaon houwen
Trapt er nie in, en ge moet ’t ook
nie willen heuren
en m’n bidden en zo evenmin.
Mer as Ge ooit ’n kaarske ziet branden
kan ’t van mijn zijn, vur die me lief zijn
en vur oew volgelingen recht in de leer
da ze verzachten, Lieven Heer
da ze verzachten, Lieven Heer.

Niet gecategoriseerd