Goed Nieuws mogelijk?

Aan het begin van het nieuwe jaar is er goed nieuws te melden vanuit de journalistieke wereld. Dikwijls wordt er geklaagd dat er zoveel negatief nieuws is en zovel ellende maar er is toch ook zoveel goeds tussen mensen en zoveel mooie initiatieven wordt dan gezegd. Waarom lezen we dat nergens?

 

Bas Mesters, journalist in Rome heeft nu zijn collega’s een brief gestuurd, die als volgt begint:

“De eerste tien (of eigenlijk elf) jaren van het nieuwe millennium brachten weinig goeds, als je tenminste ons journalisten mag geloven. Economische crisis, klimaatrampen, een zogenaamde botsing tussen beschavingen. Tegelijk wordt er veel geklaagd over de vervlakking, verhuftering, achteruitgang van de gezondheidszorg en het onderwijs. Al deze zaken beschrijven wij journalisten dagelijks. Toch zijn er ook andere ontwikkelingen die we zien, maar die worden nogal eens vermalen in de grote nieuwsstroom.

Daarom vinden ondergetekenden het begin van het nieuwe decennium een mooie gelegenheid voor een journalistiek gebaar. We geven Nederland een nieuwjaarscadeau. Tien jaar geleden was het 9/11, wij gaan een ‘One11’ creëren.

Het is simpel. We zoemen op een andere manier in op de actualiteiten. We kijken door de ogen van personen die bouwen en niet breken. Mensen die de problemen te lijf gaan, soms met gevaar voor eigen leven, vaak onbaatzuchtig en altijd tegen de mainstream in. Dat kunnen onderwijzers, artsen, verpleegsters, boeren, ondernemers enzovoorts zijn. Mensen die hun omgeving inspireren. Mensen die je onderweg tegenkomt, van wie je enkele citaten in je verhaal opneemt, maar die je niet bent vergeten en die je zou willen portretteren.

We leveren ook nu kritisch professioneel journalistiek werk dat niet opiniërend is. De 5 w’s – wie, wat, waar, waarom en wanneer – blijven van kracht, maar we voegen er een zesde aan toe: wat nu? (of: wat doet hij/zij eraan?) Het eindresultaat mag geen goednieuwskrant zijn. De verhalen moeten schuren. We laten de realiteit zien van over de schouders van de bouwer, we laten de barrières zien waarop hij stuit, zijn twijfel, maar ook zijn volharding. Elke tv- of radioverslaggever in binnenland en buitenland is uitgenodigd een item van maximaal vijf minuten over een ‘held’ te maken. De schrijvende journalisten doen hetzelfde in een lengte die ze zelf verkiezen, en ze leveren een foto.

Het is een cadeau. Dus iedereen doet het belangeloos. Wie geen tijd heeft of de afgelopen jaren al dergelijke bouwers portretteerde die nu niet mogen ontbreken in onze collage, mag natuurlijk ook deze personen opnieuw in het zonnetje zetten. Al is het wellicht verstandig ze daarvan op de hoogte te stellen en te checken of dat auteursrechtelijk kan….”

 

Een cadeau, goed nieuws, een nieuwe website: www.One11.nl
Ga er eens kijken en wie weet openen zich nieuwe perspectieven en u kunt er zelf aan bijdragen, meldt bv. een held!

Niet gecategoriseerd