Corneliustocht

 

Zondag 16 september 2012:

Corneliustocht  van Heerlen naar Schin op Geul

 

Op het jaarfeest van de H.Cornelius, zondag 16 september a.s., organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) een wandeling vanuit Heerlen naar de parochiekerk van Schin op Geul, een van de kerken in Zuid-Limburg waar nog een bloeiende Cornelius-verering bestaat.

 

Paus Cornelius leefde rond het jaar 250, in een tijd van vervolgingen. Als krachtige verdediger van het geloof stierf hij  de marteldood. Hij wordt als beschermheilige aangeroepen tegen zenuwziekten en overspannenheid. Vandaar dat het thema van de pelgrimswandeling is: ‘zenuw(s)lopend’. Je richten op wat werkelijk van waarde is in het leven, maakt het leven minder zenuwslopend. Daarover gaan de bezinningsmomenten tijdens deze pelgrimswandeling.

De Corneliusverering is waarschijnlijk vanuit Kornelimünster (bij Aken) naar Limburg gekomen, met name naar Borgharen,  Heerlerheide en Schin op Geul: plaatsen die vooral tijdens het zgn. Corneliusoctaaf rond het Jaarfeest nog altijd veel bezoekers trekken.

 

De 11 km lange wandeling wordt geopend om 09.30 uur in de mgr. Savelbergkapel, Gasthuisstraat 2 in het centrum van Heerlen. Deze kapel naast het Savelbergklooster ligt  achter de Pancratiuskerk, 600 m. vanaf het NS-station.

 

Men kan zich ook een uur later bij de pelgrims aansluiten bij het treinstation van Voerendaal.

 

Rond 13.30 uur zal de aankomst zijn in Schin op Geul, waar de tocht wordt afgesloten met een korte samenkomst. De kerk is daarna nog tot 16.00 uur open voor gebed, relikwie-verering en zegening. Rond de kerk zijn ook een aantal horecagelegenheden.

 

Na afloop kan men per trein naar Heerlen terugkeren, of om 14.30 uur mee terug wandelen langs een andere, maar even lange route.

 

Opgave vooraf is niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Heerlen of Voerendaal is voldoende. Deelname is gratis, maar een vrije gave voor de onkostenbestrijding is welkom.

 

meer informatie

Informatie over de verering van de H.Cornelius te Bokhoven

 

Niet gecategoriseerd