Ingezonden brief uit Best

In het Eindhovens Dagblad publiceerde  Harry Crielaars een ingezonden brief, waarin hij aangeeft met vrouw en kinderen uit de katholieke kerk te willen stappen, gezien de manier van omgaan met de situatie in Best..

De reactie is in eerste instantie gericht aan de pastores Spijkers en Van Nunen, maar deze volgen het beleid van degenen die de bestuursverantwoordelijkheid dragen in het Bossche bisdom.

Deze kwestie toont andermaal hoe Hurkmans, Mutsaerts en Van den Hout de welwillende en meelevende parochianen tergen.

Afgezien van de vraag wie er op welke punten (on)gelijk heeft, dit kan toch niet de wijze zijn waarop we met elkaar omgaan in de kerk. Verschil van inzicht moet toch mogeljk zijn, écht overleg moet toch mogelijk zijn?

Destijds met de kwestie Lambertuskerk in Eindhoven zei Mgr. Bluyssen desgevraagd: “Ja ik kan gebruik maken van de macht die ik heb om de zaak naar mijn inzicht te regelen. Die macht heb ik, maar ik gebruik die niet omdat je in de kerk zo niet met elkaar omgaat.”

Paus Franciscus is ook duidelijk als hij zegt in het boek dat onlangs van hem is uitgekomen:
“Als een priester aan het hoofd staat van een parochie of bisschop is, moet hij luisteren naar zijn gemeenschap om rijpe beslissingen te kunnen nemen en dienovereenkomstig de gemeenschap te kunnen leiden. In tegenstelling daarmee als een priester of een bisschop zichzelf voorop stelt, als hij in bepaalde situaties zegt: ‘ik ben hier de baas’, dan vervalt hij in clericalisme en dat is een verwringing van de godsdienst.”

De leiding van de kerk van het Bossche bisdom toont tekenen van zware overspannenheid, want dan ga je zo geprikkeld reageren. Een goed medicijn: publiceer een week lang, geen enkel document of neem geen enkele maatregel (dat moet toch niet zo moeilijk zijn) en ga eens diepgaand mediteren over de volgende tekst:

Lucas 22, 24 e.v.

Toen ontstond er onder hen onenigheid over de vraag wie van hen de belangrijkste was. Jezus zei tegen hen: ‘Vorsten oefenen heerschappij uit over de aan hen onderworpen volken, en wie macht heeft laat zich weldoener noemen. Laat dat bij jullie niet zo zijn! De belangrijkste van jullie moet de minste worden en de leider de dienaar. Want wie is belangrijker, degene die aanligt om te eten of degene die bedient? Is het niet degene die aanligt? Maar ik ben in jullie midden als iemand die dient.


De Roeromwebsite is graag bereid om het inzicht dat dan is gegroeid, grotere bekendheid te geven, nu dat niet meer kan in het opgeheven Bisdomblad..

Niet gecategoriseerd