Léonard: Waarom Eijk wel en ik niet?

– door Frans Wijnands –

Teleurstelling voor Belgiê
Voor katholiek België is het ongetwijfeld een teleurstelling dat aartsbisschop André-Jozef Léonard niet op het lijstje staat van nieuw-benoemde kardinalen. 
‘Maar dat kan altijd nog komen. Je moet die benoemingen ook niet te eng-nationalistisch zien. De Rode Duivels gaan ook niet naar elk WK voetballen’, aldus Rik Torfs, kerkjurist en rector-magnificus van de Universiteit Leuven.  
Per traditie is het aartsbisdom Mechelen-Leuven een kardinaalszetel. Net als Utrecht.
Maar aartsbisschop Léonard zal nog minstens tot het volgende consistorie (kardinaalsbenoemingen) moeten wachten alvorens de rode baret te mogen dragen.  
De 120 vol
Paus Franciscus heeft ‘maar’ zestien nieuwe kardinalen benoemd. Allemaal jonger dan 80 jaar; de maximumleeftijd om aan een volgend Conclaaf (pauskeuze) te mogen deelnemen.
Daarnaast benoemde de paus drie 80-plussers, onder wie de nu 98-jarige (!) vroegere persoonlijk secretaris van paus Johannes XXIII, mgr. Loris Capovilla.
De keuze van Franciscus onderstreept zijn beleidslijn: een kerk die meer mondiaal en minder Europees wordt; geen voor de hand liggende benoemingen vanwege de belangrijkheid van bisdom of ambt. Zo moeten ook de grote Italiaanse bisdommen Venetië en Turijn het voorlopig zonder kardinaal doen.
Dat drie Curie-leden wel tot kardinaal zijn benoemd heeft te maken met de traditie dat de Congregaties (Vaticaanse ministeries) nu eenmaal geleid (‘moeten’) worden door een kardinaal.
Mgr. Müller, de door paus Benedictus benoemde prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer niet te benoemen, zou een affront zijn geweest. 
Prioriteit aan pastorale ervaring gegeven
Je kunt tenslotte over alles speculeren. In verband met de nieuwe benoemingen is het verleidelijk om je af te vragen of mgr. Wim Eijk op het lijstje van paus Franciscus zou hebben gestaan…?
Al verrassend snel na zijn benoeming tot aartsbisschop van Utrecht benoemde paus Benedictus XVI hem tot kardinaal.
Toch niet omdat Utrecht van oudsher een kardinaalszetel is? Althans niet daarom alléén.
Maar veel meer omdat Benedictus gecharmeerd moet zijn geweest van de intelligentie en vooral de rechtlijnigheid van mgr. Eijk.
Uit het lijstje benoemingen blijkt dat paus Franciscus niet op de eerste plaats op zoek is naar de grootste conservatieven in de kerkelijke hiëarchie. 
De meeste nieuw benoemde kardinalen hebben een bescheiden theologische bagage maar een opvallend lange staat van dienst in de directe zielzorg.
Niet gecategoriseerd