‘Korea is één familie, maar gescheiden’

Noord-Korea lanceert raketten terwijl paus om vrede smeekt

  

– door Frans Wijnands   –

‘Bid tot God : help ons bij de hereniging, zonder winnaars of verliezers. Er zijn twee Korea’s, nee, er is er maar één, maar de familie is gescheiden. Laten we bidden dat de broeders en zusters die dezelfde taal spreken er in slagen herenigd te worden’. Onverwacht duidelijk was paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met Aziatische jongeren in Korea, al was wel verwacht dat de paus tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Zuid-Korea ook iets over de politieke situatie iets zou zeggen. ‘Maar’, voegde de paus er aan toe: ‘de vrede kan alleen bereikt worden door geduldige diplomatieke arbeid en niet door demonstraties van geweld’.

 

Verzoening en Vrede
Het lijkt tegen dovemansoren gezegd. Vlak voor zijn aankomst en enkele uren na zijn landing lanceerde Noord-Korea vijf raketten richting Japanse Zee. En maandag, op de dag dat de paus terugvliegt naar Rome, beginnen Zuid-Korea en de bevriende Verenigde Staten een meerdaagse militaire oefening op zee, in de buurt van de grens tussen de beide Korea’s.  Maandagochtend draagt de paus – ter afsluiting van zijn bezoek aan Zuid-Korea – in de kathedraal van Seoel een mis op met als enige intentie: verzoening en vrede.

Martelaren nog steeds een voorbeeld
De rooms-katholieke kerk van Zuid-Korea (ruim 5 miljoen gelovigen) is een groeikerk. Niet uitgesproken progressief als het op de leer aankomt, maar met een zeer groot sociaal engagement. Betrokken bij en actief  in het sociale leven, het onderwijs en de gezondheidszorg. Een kerk die steunt op actieve leken en zusters. Een kerk naar het hart van paus Franciscus. Dat bleek duidelijk uit een aantal toespraken en preken. Vooral tijdens de plechtigheid in Seoel waar de paus in aanwezigheid van een miljoen gelovigen 124 Koreaanse (leken)martelaren zalig verklaarde. De paus noemde hen nog steeds een actueel voorbeeld voor de huidige generatie.

Net zoals toentertijd van die martelaren wordt ook van de huidige katholieken verwacht dat ze in het teken van hun geloof opkomen voor een verzoenende, rechtvaardige en vrije samenleving. Hij riep jong en oud op mee te helpen de armoede te bestrijden. ‘Toen en nu leven mensen in een samenleving waar naast immense rijkdom ook een verschrikkelijke armoede bestaat en groeit’. Dan is het volgens de paus niet voldoende om brood uit te delen, maar om de minder bedeelden te helpen om zichzelf te kunnen onderhouden. De paus verdedigde in zijn preek nadrukkelijk ‘de waardigheid van arbeid’. Want ook in Zuid-Korea bestaat ongelijkheid en ontbreekt het aan gelijke (ontwikkelings)kansen voor iedereen. ‘Wordt wakker’, was het motto van deze jongerendagen en de paus haakte daarop in, door de jongeren aan te sporen om de motor te zijn voor de noodzakelijke maatschappelijke veranderingen.

Buiten de planning om
Ondanks zijn overvolle agenda vond de paus nog tijd voor enkele spontane bezoekjes en activiteiten. Zo bracht hij onaangekondigd een bezoek aan de universiteit van Sogang (Seoel)  die onder leiding staat van de Jezuïeten, van welke congregatie ook de paus lid is. Gesticht in 1960 door Amerikaanse Jezuïeten behoort deze universiteit met meer dan 12.000 studenten intussen tot de beste instellingen van wetenschappelijk onderwijs in Zuid-Korea.

Ook buiten het officiële programma was de eenvoudige doopplechtigheid in de huiskapel van de pauselijke nuntiatuur in Seoel. De paus doopte daar de vader van een van de slachtoffers van de recente veerbootramp. De volwassen dopeling koos als doopnaam: Franciscus.

De paus wordt maandagmiddag, 18 augustus tegen zes uur terug verwacht in Rome.

 

franswijnands@telenet.be

Op de site www.news.va vindt u meer informatie over details van het pausbezoek aan Korea.

Niet gecategoriseerd