Zuid-Koreaanse ?vierdaagse? voor paus Franciscus

  • Frans Wijnands –

Woensdag (13 aug.) vliegt paus Franciscus naar Zuid-Korea. Hij zal er vier dagen blijven. De reis heeft drie doelen: deelnemen aan de zesde Aziatische Jongerendagen, een collegiale ontmoeting met de Aziatische bisschoppen en een bijdrage leveren aan het vredesproces tussen de beide Korea’s. Al zal dat laatste vooral van symbolische goede wil zijn. Meer dan bidden voor een vreedzame relatie tussen Noord- en Zuid-Korea kan ook een paus niet doen. Maandag 18 augustus, op de ochtend van zijn vertrek naar Rome, draagt de paus in de kathedraal van Seoel een ‘verzoeningsmis’ op. Om de voortdurende politieke spanningen tussen de Korea’s niet onnodig op te voeren zal Franciscus bewust geen bezoek brengen aan de uitkijkpost op de grens tussen beide landsdelen.

Twee pausen waren al eerder in Zuid-Korea: Paulus VI (in 1968) en Johannes Paulus II (in 1984 en 1989). De laatste paus die Azië bezocht was Johannes Paulus II, in 1999 (New Delhi). En dus is het volgens Franciscus hoog tijd dat een paus weer eens naar het Verre Oosten reist, nu om er de katholieken in Zuid-Korea te bezoeken. ‘Een bloeiende kerk’, volgens de Gentse bisschop mgr. Luc Van Looy die van 1974 tot 1984 in Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel werkte: als docent, provinciaal overste van de Salesianen en als voorzitter van de hogere oversten van Zuid-Korea.

Een kerk die in de 17e eeuw niet door missionarissen is gesticht, maar door leken. Door nieuwsgierige Koreanen, die in die tijd verhalen hoorden over katholieke missionarissen die in het buurland China werkten, vooral Jezuïeten. Die Koreaanse leken brachten de Leer van Christus naar hun land; pas later volgden de priesters. Het christendom paste aanvankelijk totaal niet in het sociaal-culturele en religieuze patroon van Korea. Vandaar dat halverwege de 19e eeuw meer dan tienduizend Koreaanse katholieken om hun geloof werden gemarteld en vermoord. De paus zal in Seoel ter nagedachtenis de zaligverklaring leiden van 123 Koreaanse martelaren.

Momenteel is een derde van de 50 miljoen Zuid-Koreanen christen. Bijna vijf miljoen is rooms-katholiek. Er zijn dubbel zoveel protestanten, vooral thuis in de Pinkstergemeente. De katholieken in Noord-Korea zijn uitgenodigd om een van de pausmissen in Zuid-Korea te komen bijwonen. Maar die komen niet, heeft de door het regime gecontroleerde ‘Katholieke Vereniging van Noord-Korea’ kortaf laten weten. De reden: de aanhoudende gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en hun bevriende Amerikanen… Noord-Korea beschouwt dat als een provocatie.

Eigenlijk weet niemand precies of , en zo ja hoeveel katholieken/protestanten er in Noord-Korea leven. Bij de scheiding tussen noord en zuid zijn tienduizenden katholieken uit het noorden naar het zuiden gevlucht. Toch zijn er volgens de Gentse bisschop sterke vermoedens dat er in het noorden nog altijd christenen zijn die hun geloof levendig (proberen te) houden.

De regering van China met welk land het Vaticaan geen diplomatieke betrekkingen heeft, krijgt een begroetingstelegram van de paus als hij door het Chinese luchtruim vliegt. Een standaardprocedure. Maar niet onbelangrijk, want de relatie tussen Vaticaan en Peking is op religieus gebied nog altijd gespannen. Rome-getrouwe katholieken in China hebben het niet gemakkelijk. Maar alles bij elkaar is deze pausreis in politiek opzicht veel minder gecompliceerd dan zijn recente bezoek aan het Midden-Oosten, Israël en de Palestijnse gebieden.

De paus is eregast op de Zesde Aziatische Jongerendagen die dit jaar in Zuid-Korea gehouden worden. Volgens de Vaticaanse woordvoerder pater Lombardi zijn die niet te vergelijken met andere Wereldjongerendagen waar doorgaans miljoenen jongeren op af komen. Bij de Aziatische variant gaat het om een paar duizend jonge gelovigen. Een pastoraal zeer belangrijk onderdeel van de paus reis is zijn ontmoeting met de Aziatische bisschoppen op zondag 17 augustus in het heiligdom van Haemi. Zijn nog jonge traditie getrouw, heeft paus Franciscus in zijn programma ruimschoots tijd genomen om religieuzen, leken en gehandicapten te ontmoeten.

franswijnands@telenet.be

Veel nieuws van het bezoek kunt u rechtstreeks volgen via deze link: http://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html

Niet gecategoriseerd