De tweede rondzendbrief van Franciscus

Vanaf begin van deze week maakt de paus ruimte vrij in zijn agenda om te werken aan zijn tweede encycliek met als thema: milieu en zorg voor de schepping. Het is voor de eerste keer dat een belangrijk pauselijk document aan dit thema wordt gewijd.

 

eerste ontwerp

Kardinaal Peter Turkson, de voorzitter van de pauselijke Raad voor de Vrede kreeg van journalisten vragen over de stand van zaken met deze encycliek. De uit Ghana afkomstige curie-kardinaal ging niet echt op die vragen in: “ons beleid is om daarover niet te praten en geen interviews te geven. Natuurlijk heeft mijn Raad een basisontwerp geleverd als in juli vorig jaar. Maar de heilige Vader kan daarmee doen wat hij wil en hij kan zich laten adviseren door wie hij wil. Ik wil niet vertellen wat er in onze tekst stond, anders gaan de mensen vergelijkingen maken tussen onze tekst en die uiteindelijk zal verschijnen. Dat willen we onszelf en de paus besparen”.

Turkson benadrukt wel dat het een vrij groot team aan die eerste tekst voor die encycliek heeft geschreven. Tenslotte is het een tekst die voor de hele kerk bedoeld is.
“We hebben deskundigen uit de hele wereld bij dit ontwerp betrokken, iemand uit de USA, uit Ierland, Duitsland, Italie enz. Het team hanteerde verschillende gezichtspunten, om een tunnelvisie te vermijden. Toen de tekst afgelopen juni klaar was dachten we dat de paus zijn vakantie in juli en augustus aan de verdere afwerking zou besteden en we gingen ervan uit dat de encycliek vrij kort daarna zou verschijnen”.

Meer tijd nodig

Tijdens zijn persconferentie in januari tijdens zijn reis naar Shri Lanka en de Filippijnen  heeft de paus zelf aan de journalisten verteld over de verschillende versies die het eerste ontwerp intussen heeft gekregen, ” die waren omvangrijk en gedetailleerd”,  zei hij. “Daarom duurt het allemaal wat langer”. De paus vertelde ook dat hij hoopt zijn nieuwe encycliek van invloed kan zijn op de klimaatconferentie die in november en december van dit jaar in Parijs zal worden gehouden. Daarom hoopt hij dat hij zijn tweede encycliek in juni/juli kan publiceren.

 

Bron: La Stampa

Niet gecategoriseerd