“De kerkelijke leer moet veranderen”

Rik Torfs

“De kerk kan niet bezig blijven met pleisters plakken. Pastorale zorg voor homoseksuelen is nodig, maar verandering van de kerkelijke leer niet minder”. Dat zei Rik Torfs, rector van de Katholieke Universiteit Leuven, woensdag tijdens een symposium in Roosendaal, dat werd georganiseerd door Vlaamse en Nederlandse homopastores. 

Aanleiding voor het symposium was het 35-jarige bestaan van zowel het (Nederlandse) Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) als de Vlaamse Werkgroep holebipastores (‘holebi’= homoseksueel, lesbisch, biseksueel). De Vlaamse katholieke prominent riep op om meer aandacht te hebben voor de inhoud en kwaliteit van relaties, en minder voor de vorm: “De kerk als systeem klopt als een bus. Christus deed het systeem kloppen als een bus. Inhoud gaat boven vorm.”

Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en lid van de Nederlandse Eerste Kamer, ging in op het kerkelijke en maatschappelijke debat over homoseksualiteit gedurende de voorbije 35 jaar. “Kerken en pastores hebben in de homo-emancipatie vaak het voortouw genomen”, aldus Ganzevoort. Hij pleitte voor een drievoudige strategie: pastorale zorg, maatschappelijke actie, en dialoog.

De homopastores ontvingen voor hun jubileum felicitaties van de bisschoppen Johan Bonny van Antwerpen en Jozef De Kesel van Brugge.  Zij stuurden hen wensen voor ‘een mooie viering en een deugddoende samenkomst’. 

Evenals hun Vlaamse collega’s waren ook de Nederlandse bisschoppen voor het symposium uitgenodigd. Het WKHP ontving van geen van hen een reactie.

De houding van de rooms-katholieke kerk ten aanzien van homoseksuelen is een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de wereldbisschoppensynode die deze maand in het Vaticaan plaatsvindt. Anders dan sommigen van hun Belgische collega’s hebben de Nederlandse bisschoppen voorafgaand aan de synode weinig mogelijkheden geboden tot een openbare discussie over de onderwerpen die tijdens de kerkvergadering aan de orde zijn. 

Wel verscheen op de semi-officiële website van de rooms-katholieke provincie, www.rkk.nl, het bericht dat paus Franciscus in zijn toespraak tot de Verenigde Naties ‘hard uitgehaald’ zou hebben naar ‘westerse opvattingen over homoseksualiteit’. Dit bericht is feitelijk onjuist. Het woord ‘homoseksualiteit’ kwam in deze toespraak niet voor. Een dergelijke tendentieuze berichtgeving is naar de mening van de homopastores een katholiek medium onwaardig.

Bron: Werkverband Katholieke Homo-Pastores

Niet gecategoriseerd