Dat deed de bisschop van Rome dinsdagmiddag tijdens een oecumenische gebedsdienst in de benedenkerk van de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi.
Aan de dienst namen leiders en afgevaardigden van vele christelijke denominaties deel, onder wie de Byzantijns-orthodoxe patriarch Bartholomeus van Constantinopel, de Syrisch-orthodoxe patriarch Ignatius Aphrem van Antiochië en de anglicaanse primaat-aartsbisschop Justin Welby van Canterbury.
Op de laatste dag van de interreligieuze conferentie in Assisi waren de christenen tijdens het middagprogramma samen in gebed. De afgevaardigden van andere religies baden op hun eigen wijze in andere ruimtes van het Sacro Convento, het moederklooster van de minderbroeders conventuelen. Allen baden voor de vrede.
In zijn toespraak tot het gezelschap sprak de paus van de “dorst” van Jezus waarin “we de stem van de lijdenden kunnen horen, de verborgen schreeuw van de kleine onschuldigen aan wie het licht van deze wereld wordt onthouden, het pijnlijke pleidooi van de armen en van degenen die vrede het hardste nodig hebben”.
Franciscus nam het op voor de “slachtoffers van oorlog, die mensen bezoedelt met haat en de aarde met wapens”. Zij zijn volgens de paus “onze broeders en zusters, die leven onder de dreiging van bommen en die gedwongen worden om huis en haard te verlaten op weg naar het onbekende, ontdaan van alles”. Zij snakken naar vrede, voegde het hoofd van de Katholieke Kerk toe.
De mensen die door oorlogsgeweld worden getroffen “krijgen vaak de zure azijn van de verwerping te drinken”. “Wie luistert naar hen? Wie doet er moeite om hun te antwoorden? Te vaak stuiten zij op de oorverdovende stilte van onverschilligheid en op de zelfzucht van degenen die er een hekel aan hebben dat ze worden lastiggevallen, de kilheid van degenen die de schreeuw om hulp even gemakkelijk uitschakelen als dat ze van televisiekanaal wisselen”.
Aan het einde van de oecumenische gebedsdienst bad de paus dat alle christenen uiteindelijk in volledige gemeenschap verenigd zullen worden, waardoor zij samen de eucharistie kunnen vieren. Na de bijeenkomst in de benedenkerk voegden de christenen zich bij de aanwezige andersgelovigen voor de slotbijeenkomst op de Piazza San Francesco.
alle foto’s zijn ter beschikking gesteld door de Gemeenschap Sant’Egidio, die de conferentie in Assisi organiseerde.
bron: kro/ncrv