Koele ontvangst van president Trump bij paus Franciscus

De Amerikaanse president Donald Trump, die vandaag ook nog het hoofdkwartier van de Navo in Brussel bezoekt, werd vanmorgen ontvangen door paus Franciscus. Na de begroeting door de Zwitserse garde en aartsbisschop Georg Gänswein, de prefect van het Pauselijke Huishouden, volgde een gesprek van een half uur op de derde etage van het pauselijke paleis. Zowel de paus als de president voelden zich zichtbaar ongemakkelijk en gespannen tijdens de begroeting. Trump was vergezeld door First Lady Melania, zijn dochter Ivanka, haar man Jared Kushner, nationaal veiligheidsadviseur HR McMaster en zijn adviseur Hope Hicks.

Over de inhoud van het gesprek tussen paus en president raakte niets bekend, al staat vast dat ze ook hebben overlegd over de situatie in het Heilige Land en het Midden-Oosten.

Angelsaksische media spreken over een afstandelijke ontmoeting tussen de president en een van zijn bekendste critici.

President Trump kreeg van de paus nog een exemplaar van zijn drie encyclieken, onder meer Laudato Si’, waarin Franciscus oproept tot een ecologische bekering om de opwarming van de aarde het hoofd te bieden.

Bezoek aan Sixtijnse kapel

Aansluitend bracht president Trump samen Melania nog een bezoek aan de Sixtijnse Kapel. Ivanka, de dochter van de president, ontmoette vrouwen die slachtoffer werden van mensenhandel.

Trump was aanvankelijk niet van plan om paus Franciscus te ontmoeten. Maar toen hij toch om een audiëntie met de paus vroeg, werd die op een ongewone dag en ongewoon vroeg geplaatst. Dat is het gevolg van het feit dat de paus om 10 uur nog zijn woensdagse algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein heeft en Trump voor de G7-top in Sicilië nog eerst naar Brussel reist.

Bron: Radio Vaticana (Engelstalig)/The Independent

President Trump ontmoette tijdens zijn eerste buitenlandse reis ook paus Franciscus © SIR
President Trump ontmoette tijdens zijn eerste buitenlandse reis ook paus Franciscus © SIR

Niet gecategoriseerd