Vaticaan succesvol in strijd tegen witwassen

De Financiële Autoriteit (AIF), die toezicht houdt op de financiële transacties van de Heilige Stoel en Vaticaanstad, meldt een sterke daling van het aantal verdachte rekeningen en financiële transacties in het afgelopen jaar. Vier belangrijke verdachte financiële acties voor een totaal bedrag van 2,1 miljoen euro werden geblokkeerd. Dat blijkt uit het jaarverslag van AIF, dat gisteren in Rome werd voorgesteld.

De versterking van de internationale samenwerking is een absolute voorwaarde voor een efficiënte strijd tegen financiële misdaden. AIF-voorzitter René Brülhart

Volgens AIF-voorzitter René Brülhart zitten de financiele hervormingen en de strijd tegen geldverduistering, witwassen van misdaadgeld en financiering van de terreur zichtbaar op het goede pad. Dat bewijst ook het positieve verslag van de internationale toezichthouder Moneyval. Het voorbije jaar werd ook krachtig geïnvesteerd in de versterking van de internationale samenwerking in de strijd tegen illegale financiële activiteiten en de melding van verdachte transacties.

Het Vaticaan wil een actieve partner zijn in de strijd op wereldniveau tegen illegale financiële activiteiten. René Brülhart

De Financiële Autoriteit registreerde in 2016 207 verdachte transacties. In 22 gevallen werd de informatie doorgegeven voor een onderzoek door de Justitie van het Vaticaan. Het gaat om gevallen van bedrog, belastingontduiking, verduistering en corruptie.

Bron: VIS/I.Media

Enkele belangrijke verdachte financiële acties werden geblokkeerd © SIR
Enkele belangrijke verdachte financiële acties werden geblokkeerd © SIR

Niet gecategoriseerd