Broeder Stockman hoopt op gezond verstand en inschikkelijkheid

Broeder René Stockman, de algemene overste van de Broeders van Liefde, bevestigt in een interview met de Italiaanse katholieke krant Avvenire dat een van de drie Belgische broeders die deel uitmaken van het bestuur van de instellingen van de Broeders van Liefde zich in een verklaring volledig achter het leergezag van de katholieke Kerk heeft geschaard. Broeder Stockman zegt alle vertrouwen erin te hebben dat de twee andere medebroeders diens voorbeeld zullen volgen. Het Vaticaan had hun instemming gevraagd naar aanleiding van de visietekst van de groep Broeders van Liefde in België op euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie. Die visietekst is volgens de Congregatie voor de Geloofsleer onverenigbaar met de leer van de rooms-katholieke Kerk.

Broeder Stockman wijst op het onderscheid tussen de congregatie van de Broeders van Liefde, gevestigd in België, en hun organisatie die de gezondheidsinstellingen beheert. In het bestuur van die organisatie zetelen drie broeders. De meerderheid van de leden bestaat uit leken. De raad van bestuur van de psychiatrische instellingen overlegt op 11 september a.s. over het standpunt van de organisatie.

Maar als zij deze richtlijn niet volgen dan kunnen deze instellingen niet langer tot onze congregatie behoren. Ik heb daarover met staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin gesproken en die heeft mij bevestigd dat hierover geen compromis mogelijk is. Het zou betekenen dat deze structuren in de toekomst niet meer door onze congregatie kunnen erkend worden, hoe pijnlijk die beslissing ook zou zijn.

Ik hoop dat de raad van bestuur zich tijdens zijn komende vergadering opnieuw aansluit bij de lijn van het Vaticaan. Broeder René Stockman

Broeder Stockman erkent dat de Belgische broeders en hun instellingen door het seculiere klimaat in ons land sterk onder druk staan. In België heerst een geseculariseerde mentaliteit, waarin de leer van de Kerk in een aantal punten ten onrechte als verouderd wordt beschouwd. De culturele, politieke en sociale druk is vaak zeer groot voor Belgische katholieken. In dit klimaat kwam de beslissing tot stand om euthanasie bij psychiatrische patiënten in uitzonderlijke gevallen toe te staan.

In mijn brief heb ik de vier pijlers beklemtoond waarover er geen compromis mogelijk is:

  1. Het respect voor het leven is een absolute waarde.
  2. Vanuit dat fundamentele respect voor het leven kan euthanasie niet worden aanvaard als ‘oplossing’ voor een psychiatrische patiënt die geen vooruitzicht heeft op genezing.
  3. Euthanasie kan niet beschouwd worden als een medische handeling.
  4. Euthanasie niet kan worden beoefend in ziekenhuizen die met onze religieuze congregatie verbonden zijn.

Bron: Avvenire/Kathpress.at

Lees het interview van broeder René Stockman met Avvenire (in het Italiaans) 

Broeder René Stockman  © Broeders van Liefde
Broeder René Stockman © Broeders van Liefde

 

lees de Vaticaanse Verklaring

lees het visiedocument van de Broeders van Liefde

Niet gecategoriseerd