Niet alleen voor mensen op zondag in de kerk

 

door Tjerk de Reus

Een ‘ontmoeting met God’ is geen dagelijkse bezigheid, voor de meeste mensen. Of vergissen we ons? Ontmoet God ons misschien vaker dan we doorhebben? Gerben van Manen denkt van wel, en hij wil er samen met anderen – binnen en buiten de kerk – meer zicht op krijgen.

Niemand kijkt verrast op als de predikant op zondag zegt: ‘Vandaag mogen wij God ontmoeten, in zijn huis.’ Maar wat is daar eigenlijk mee gezegd: een ontmoeting met God? Waar zit dat eigenlijk in? Afgaand op veel preken lijken dominees er soms ook niet veel mee te kunnen: ze praten veel vaker over de ethiek van het dagelijkse leven, over omzien naar je naaste. Toch kun je er niet onderuit dat in het hart van het christelijk geloof een ‘ontmoeting’ staat: God ontmoet de mens, de mens ontmoet God. Dat is ook de overtuiging van Gerben van Manen (1977), predikant van de protestantse gemeente in Capelle aan den IJssel. Voor zijn eigen geloofsbesef is ‘ontmoeting met God’ iets heel wezenlijks. Dat is ook de reden waarom hij er uitvoerig studie van maakte. Dit resulteerde in het proefschrift Ontmoeting met God, waarin hij zijn thema onderzoekt aan de hand van de protestantse theoloog K.H. Miskotte en de joodse denker Franz Rosenzweig.

Lees het volledige artikel

 

Ontmoeting met God. Een multiperspectivisch model in het spoor van Franz Rosenzweig en Kornelis Heiko Miskotte. Gerben van Manen. Boekencentrum, 26,50 euro.

Niet gecategoriseerd