Patriarch Batholomaios I: in 2025 zal paus Franciscus Turkije bezoeken

b.g.v. 1700e verjaardag van het Concilie van Nicea |

Aan reisplannen geen gebrek voor de 87-jarige Francis. De oecumene zal hem in de zomer van 2025 terugbrengen naar Turkije, onthult een van zijn belangrijkste bondgenoten van de wereldkerk, patriarch Bartholomaios I.

Paus Franciscus wil in 2025 naar Turkije reizen. Dit werd aangekondigd door het erehoofd van de wereldorthodoxie, patriarch Bartholomaios I van Constantinopel, aan de zijlijn van een internationale conferentie in Lissabon, volgens het informatieportaal “Orthodoxtimes”.

De reden voor het bezoek is de 1700ste verjaardag van het Concilie van Nicea (325 n.Chr.). Franciscus wilde Bartholomeüs ontmoeten op zijn zetel (Phanar) in Istanbul en de historische plek van Nicea bezoeken, het huidige Iznik. Het zou het tweede bezoek van Franciscus aan Turkije zijn sinds 2014.

Het centrale christelijke geloof werd geformuleerd tijdens het Concilie van Nicea in de zomer van 325. Tot op de dag van vandaag verbindt het vrijwel alle christelijke kerken en kerkgemeenschappen in Oost en West.

Paus Franciscus wil dat “we deze belangrijke verjaardag samen vieren”, zei Bartholomaios I op een conferentie van het International Dialogue Centre KAICIID. De patriarch hield de openingstoespraak op het Global Dialogue Forum, dat meerdere dagen duurde. Hij riep opnieuw op tot mondiaal respect voor de mensenrechten en de menselijke waardigheid, tot grotere vredesinspanningen en ecologische duurzaamheid.

Meer over KAICIID

Bron: Domradio/

beeld: https://ec-patr.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *