Misbruikbeschuldiging jegens kardinaal McCarrick “gegrond”

. De beschuldigingen hebben betrekking op een vermeend feit dat bijna 50 jaar geleden zou zijn begaan, aldus een woensdag gepubliceerde verklaring van kardinaal Timothy Dolan, de aartsbisschop van New York. McCarrick was van 1958 tot 1977 priester in het aartsbisdom New York.

De beschuldigingen zijn onderzocht door een aartsdiocesane onderzoekscommissie in New York. Die heeft de beschuldigingen “geloofwaardig en gegrond” verklaard.

< Kardinaal McCarrick in 2002 in Rome (foto: EPA).

LEES: Verklaring van kardinaal Dolan

Volgens een officiële kerkelijke procedure is het oordeel van de commissie gecommuniceerd met de Heilige Stoel. Inmiddels is kardinaal McCarrick door het Vaticaan medegedeeld dat het hem verboden is in het openbaar als priester te handelen. De emeritus aartsbisschop van Washington, die zegt dat hij onschuldig is, heeft het verbod inmiddels “in gehoorzaamheid” geaccepteerd.  

Het aartsbisdom Washington verklaart “verdrietig en geschokt” te zijn en wacht de uitkomst van verder onderzoek af.

De beschuldiging betreft het seksueel misbruik van een tiener, bijna 50 jaar geleden.

McCarrick verklaart dat hij onschuldig is, maar ook dat hij het essentieel vindt dat er aangifte bij de politie wordt gedaan en dat er onafhankelijk justitieel onderzoek wordt verricht. “Ik verleen hieraan mijn volledige medewerking.”

Theodore Edgar McCarrick werd op 7 juli 1930 geboren in New York. In 1958 werd hij priester gewijd voor het aartsbisdom New York, waarvan hij in 1977 hulpbisschop werd. In 1981 werd hij bisschop van het nieuwe bisdom Metuchen en in 1986 aartsbisschop van Newark. In het najaar van 2000 werd hij aartsbisschop van Washington. In 2001 werd hij door paus Johannes Paulus II tot kardinaal verheven. In 2006 mocht hij van paus Benedictus XVI met emeritaat.

bron: kro

Niet gecategoriseerd