Amerikaanse religieuzen steunen diaconaat voor vrouwen

Volgens een recente studie van het Centrum voor Apostolaat van de Universiteit van Georgetown (Washington) is een meerderheid van de oversten van zowel de vrouwelijke als de mannelijke religieuze orden en congregaties in de Verenigde Staten voorstander van het diaconaat voor vrouwen.

Momenteel bestudeert het Vaticaan hoe het vrouwen meer leidinggevende taken kan toevertrouwen. Volgens de oversten kan de wijding van vrouwelijke diakens daartoe alvast bijdragen. 77% van de mannelijke en vrouwelijke oversten in de VS is ervan overtuigd dat dergelijke wijding theoretisch mogelijk is. 72% meent dat de katholieke Kerk dit mogelijk moet maken.

Slechts 45% gelooft dat de katholieke Kerk de moed heeft om die stap daadwerkelijk te zetten. Tegenstanders menen dat daarna niets nog de wijding van vrouwelijke priesters kan beletten. De oversten beseffen bijzonder goed dat er een groot onderscheid bestaat tussen diakens en priesters, al delen zij verschillende taken.

In de katholieke Kerk worden momenteel enkel mannen tot diaken gewijd. Maar sommige historici menen dat er al bij de vroege kerk een vorm van diaconaat voor vrouwen bestond.

Bron: National Catholic Register

Niet gecategoriseerd