Binnenkerkelijke ‘oorlogsverklaring’ aan paus Franciscus

 Opmerking van de redactie: voor de bezoekers die meer informatie over dit thema willen, volgen onder de bijdrage van onze Romecorrespondent, twee links die verder op de zaak ingaan.

 

–   door onze Romecorrespondent Frans Wijnands   –

Het is ongekend binnen de rk-kerk dat een bisschop de paus oproept er mee op te houden. Het is een openlijke oorlogsverklaring. Mgr. Viganò is niet de enige die van de paus af wil; er zijn wereldwijd traditionalisten – ook binnen het Vaticaan – die ronduit een hekel hebben aan de paus vanwege zijn doen, zijn woordkeuze, zijn opvattingen over de kerkstructuur en liberale gedachten over tal van maatschappelijk-ethische kwesties.

De paus is voorstander van decentralisatie wat volgens zijn tegenstanders het gevaar inhoudt dat het centrale gezag van de rk-kerk afbrokkelt. Volgens hen holt de paus zijn unieke functie uit door meer en meer taken en beslissingen naar de bisschoppen te verleggen.

Op de terugvlucht van Dublin naar Rome na de Wereldgezinsdagen, afgelopen zondag, was de paus even kort als duidelijk over het document van mgr. Viganò:  ‘Ik heb het gelezen, maar ik zeg er verder geen woord over. Ik zou tegen jullie journalisten willen zeggen : lees het en trek je conclusies’. Tijdens dat moeizame bezoek aan die Wereldgezinsdagen in Ierland sprak de paus ook met een aantal slachtoffers van misbruik door gewijde mannen. Hij noemde dat misbruik cacca, het Italiaanse woord voor poep, stront.

Andermaal toonde Franciscus zich begaan met de trieste ervaringen van de slachtoffers maar hij noemde geen enkele concrete maatregel om het misbruik te bestrijden, laat staan om de – vaak bejaarde – daders echt aan te pakken. Veel katholieken, ook in Ierland, verwachten van de paus meer daadkracht; er zijn nu wel genoeg woorden van excuus, schaamte en medeleven gesproken.

Dat woord cacca is nu ineens van toepassing op de kerk zelf. Kardinalen spreken elkaar openlijk tegen. Er wordt met modder gegooid, er wordt gelogen en er zit boter onder sommige mijters…

Er dreigt een kloof tussen de progressieven en conservatieven, met name in de VS waar een aantal bisschoppen niet bijster enthousiast is over Franciscus

Schietschijf in de jongste onthullingen is de inmiddels terug getreden kardinaal Theodore McCarrick, laatstelijk aartsbisschop van Washington. Het was jarenlang een publiek geheim dat de kardinaal regelmatig jonge seminaristen in zijn strandhuis (en bed) uitnodigde. Emeritus-paus Benedictus XVI legde hem onder meer een verbod op tot het opdragen in de heilig mis in het openbaar. Volgens mgr. Viganò heeft paus Franciscus die strafmaatregelen grotendeels opgeheven. Ook zou de paus geen actie hebben genomen nadat Viganò hem had verteld dat er in het Vaticaan een dik rapport over het immorele gedrag van kardinaal McCarrick ligt.  

Mgr. Viganò was tot voor kort een van de belangrijkste Vaticaanse diplomaten, hij was onder meer van 2011 tot 2016 nuntius in Washington. Wat op een prachtige promotie leek was eigenlijk een ‘strafmaatregel’. Viganò was voor zijn benoeming werkzaam op het Vaticaanse staatssecretariaat. Uit die periode werden brieven van hem gelekt. Daarin maakte hij melding van de verregaande corruptie en vriendjespolitiek binnen het Vaticaan. De recht-door-zee monseigneur was voor sommigen in het Vaticaan een lastpak en werd daarom weg gepromoveerd naar de VS waar hij bleef proberen misbruikschandalen op te sporen en aan het Vaticaan te rapporteren.

De oud-nuntius zegt zijn document – overigens vol lang niet allemaal onderbouwde en bewezen beschuldigingen aan paus Franciscus – te hebben geschreven om met zijn geweten in het reine te komen. Waarom nu pas?, is dan de vraag. Helpt zijn ‘testament’ om duidelijkheid te scheppen of is het de bedoeling Franciscus in diskrediet te brengen? Schreef de rechtse hardliner en ‘homo-jager’ Viganò zijn felle aanklacht uit rancune?, uit frustratie over de manier waarop hij is behandeld door zijn Vaticaanse superieuren en door de paus? Het vuurtje dat de oud-nuntius nu aangestoken heeft is nog lang niet geblust.

 

franswijnands@kpnmail.nl

U kunt twee commentaren beluisteren die Radio 1 uitzond

U kunt lezen wat de National Catholic Reporter aan relativering naar buiten bracht

Niet gecategoriseerd