Kardinaal Wuerl trekt zich terug voor pausbezoek Ierland

Wuerl zou woensdag in de Ierse hoofdstad een lezing hebben gegeven, getiteld ‘Het welzijn van het gezin is beslissend voor de toekomst van de wereld’. Waarom de Amerikaanse kardinaal het laat afweten, is officieel niet bekendgemaakt. Hoogstwaarschijnlijk heeft het te maken met het omvangrijke misbruikschandaal in Pennsylvania. In een grand jury-rapport wordt zijn naam genoemd als een van de bisschoppen die misbruik door priesters zouden hebben geprobeerd toe te dekken. De onthulling van tal van strafbare feiten is een enorme aanslag op de geloofwaardigheid van de rooms-katholieke hiërarchie.

Wuerl was van 1988 tot 2006 bisschop van Pittsburgh, een van de zes diocesen in Pennsylvania waar de misbruikfeiten werden gepleegd. Op de dag van de presentatie van het rapport bracht de kardinaal een verklaring uit waarin hij zegt dat hem niets te verwijten valt.

LEES: Kardinaal Wuerl bijt van zich af

zie ook:Youtube: Kardinaal Wuerl vertelt niet de waarheid

Wuerl is de tweede Amerikaanse kerkleider die zijn bijdrage aan de Wereldgezinsontmoetingsdagen heeft afgelast. Kardinaal Seán O’Malley, aartsbisschop van Boston, verklaarde dat hij niet kan komen vanwege een door hem bevolen onderzoek naar seksueel wangedrag op het seminarie van het aartsbisdom Boston.

De World Meeting of Families is een rooms-katholiek evenement dat tot doel heeft de traditionele familiewaarden te promoten en gelovigen die deze waarden hooghouden te ondersteunen. De eerste editie vond plaats in 1994 in Rome. Daarna werd het evenement om de drie jaar in telkens een andere stad gehouden: Rio de Janeiro (1997), Rome (2000), Manilla (2003), Valencia (2006), Mexico-Stad (2009), Milaan (2012), Philadelphia (2015).

De editie van Dublin is de tweede waar paus Franciscus acte de présence geeft. De bisschop van Rome zal op zaterdag 25 september in Ierland arriveren en er blijven tot zondag 26 september.

LEES OOK: Ierse premier wil tegenover paus opkomen voor niet-heterogezinnen

bron: KRO/katholiek

Niet gecategoriseerd