Afscheid Ruth Peetoom

‘Moeder-overste, brandweerman en leeuwentemmer van CDA’, noemde ze zichzelf ooit in een interview. Peetoom staat sinds 2011 aan het hoofd van de christendemocraten en moet na haar tweede termijn vertrekken omdat ze zich volgens de statuten van het CDA niet opnieuw verkiesbaar mag stellen.

In 2011 nam ze het stokje over van Maxime Verhagen, die werd gezien als rechts, conservatief en hardvochtig. Bij haar aantreden was het CDA hevig verdeeld, bevestigde politiek leider Sybrand Buma tijdens Peetooms afscheidsaankondiging: “Het was een partij die met zichzelf overhoop lag. Jij zocht en vond de gezamenlijkheid. We zijn een partij die weer vooruit kijkt. Daar mag je heel trots op zijn.”

En nu?

Per 1 maart gaat Peetoom aan de slag als uitgever van het Friesch Dagblad. Ze zal zich gaan inzetten voor het verder versterken van de positie van de krant binnen en buiten de provincie. In een artikel in de betreffende krant zegt ze: “Als uitgever zal ik mij, vanuit de principes van het Friesch Dagblad, inzetten voor kwalitatief goede journalistiek, versterking van de rechtsstaat en de democratie, duurzaamheid en het goed omgaan van mensen met elkaar. Het gaat om, op zijn Fries, mienskip (gemeenschap).”

Van predikant tot voorzitter

Peetoom komt uit een gereformeerd nest in Oost-Groningen. Door haar ouders werd ze vernoemd naar Ruth uit de Bijbel. “Het betekent Vriendschap”, zei ze eerder in een interview in Volzin. “Voor mij is die vriendschap met God ook essentieel. Dus als je naam je opdracht is, vind ik dat een hele mooie.”

Ze studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was jaren actief als protestantse predikante in Groningen en Utrecht. Haar predikantschap combineerde ze een tijdlang met haar functie als raadslid.

Bij Jacobine

Aanstaande zaterdag praat zij bij Jacobine over hoe ze de periode van haar voorzitterschap heeft beleefd. Wat waren de hoogte- en dieptepunten en waarin is de C van het CDA herkenbaar?

Afgelopen weekeinde maakte het CDA een ommezwaai door ook te pleiten voor een soepeler kinderpardon. Aangezien deze aflevering eerder deze maand werd opgenomen, vult Peetoom haar uitspraken in de uitzending aan met onderstaand statement:

“Sinds de opname voor dit programma is de werkelijkheid anders geworden. Het CDA heeft met D66 een plan gepresenteerd om de regels rond kinderen in de asielprocedure voor gewortelde kinderen te versoepelen. Dit onder andere naar aanleiding van een rapport van 38 hoogleraren over schade die kinderen die hier al langer dan 5 jaar zijn oplopen door dreigende uitzetting, en recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Daarbij gaat het met name om een soepeler toepassing van het zogenaamde meewerk-criterium bij het kinderpardon. Ik ben daar blij mee, en ook met het voorstel om asielverzoeken van gezinnen met kinderen met voorrang te behandelen. Op deze manier komt er sneller duidelijkheid en dat is hard nodig.”

Jacobine, zaterdag 26 januari om 17.40 uur op NPO2.

bron: kro-ncrv foto:kro-ncrv