De Korte: onderlinge dialoog als weerstand tegen seculiere cultuur

 Gelovigen moeten daarop zelf antwoorden formuleren. En wel van binnenuit en dus niet gedwongen door liberale politici of seculiere media”, schrijft mgr. De Korte in zijn column in het Nederlands Dagblad.

“Door een snelle ontkerkelijking en ontkerstening zijn opvattingen over goed en kwaad op het terrein van seksualiteit, huwelijk en gezin in enkele decennia door de meerderheid van de bevolking losgelaten. Mannen en vrouwen verrichten beiden betaalde arbeid; samenwonen is de gewoonste zaak van de wereld geworden en een meerderheid heeft homoseksualiteit geaccepteerd en dan niet alleen de voorkeur maar ook de daad. Feitelijk is een seculiere, humanistische ethiek dominant geworden. Deze cultuurontwikkeling stopt niet bij de kerkdeur.”

De Korte wijst erop dat in de afgelopen decennia het Nederlands parlement een aantal wetten heeft aanvaard waar rechtzinnige christenen principiële bezwaren tegen hebben. “Ik noem de Abortuswet; de Euthanasiewet en de wet die het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht regelt.”

Democratie impliceert volgens de bisschop dat de meerderheid van de bevolking optimaal ruimte moet bieden aan afwijkende standpunten. “Tot nu toe mogen joodse mensen hun jongetjes besnijden en de bijbelse voedselwetgeving naleven. Tot nu toe mogen moslims halal slachten. En tot nu toe mogen orthodoxe christenen vragen blijven stellen bij het fenomeen samenwonen en homoseksuele relaties. Ik hoop en bid dat in Nederland als democratische rechtsstaat de seculiere meerderheid de verdraagzaamheid kan opbrengen om deze minderheidsstandpunten te blijven accepteren.”

De Korte constateert dat ook binnen religieuze gemeenschappen een grote verscheidenheid aan ethische opvattingen bestaat. “Een onderling gesprek over ethiek leidt daarom snel tot hoogoplopende emoties. Daarom wordt in talloze geloofsgemeenschappen een dialoog over morele zaken liever vermeden. Gedogen en er verder niet over spreken, lijkt dan de beste oplossing om het samenleven ook leefbaar te houden. Toch zullen wij de moed moeten hebben om wegen te zoeken voor het onderlinge ethische gesprek.”

bron: kro.nl

foto: kro.nl