Aartsbisschop Scicluna door paus naar Polen gestuurd voor onderzoek misbruikschandaal

Mgr. Charles Scicluna (foto: AFP).


Daarom is aartsbisschop Charles Scicluna in opdracht van paus Franciscus afgereisd naar Polen. Vandaag is hij aanwezig bij de plenaire vergadering van de Poolse Bisschoppenconferentie in WaÅ‚brzych, Neder-Silezië.

De aanleiding van Scicluna’ missie in Polen is een meer dan twee uur durende documentaire, die vooralsnog alleen op YouTube te zien is (zie onderin). Deze bevat getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik door priesters en voert met in het geheim opgenomen beelden bewijzen voor kerkelijk doofpotbeleid aan.

De docu, getiteld Tylko nie mów nikomu (‘Vertel het gewoon tegen niemand’), is al meer dan 22 miljoen keer bekeken. Brisant zijn de getuigenissen tegen de in 2010 overleden priester Henryk Jankowski, die geroemd is om zijn rol in het protest van vakbond Solidarność tegen het communistische bewind van Polen.

De 60-jarige Charles Jude Scicluna heeft veel ervaring op het gebied van de bestrijding van seksueel misbruik. Voordat hij in 2012 hulpbisschop van Malta werd, was hij werkzaam bij de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome, waar hij zich bezighield met de kerkrechtelijke vervolging van geestelijken die van misbruik waren beschuldigd. In 2015 werd hij door paus Franciscus benoemd tot aartsbisschop van Malta.

Vorig jaar werd Scicluna door de paus als zijn speciale gezant naar Chili afgevaardigd om daar onderzoek te doen naar een misbruikschandaal rond de invloedrijke priester Fernando Karadima. In november kreeg hij er een taak bij: adjunct-secretaris bij de Congregatie voor de Geloofsleer. Hij was een van de spilfiguren tijdens de vergadering van de paus met alle voorzitters van de bisschoppenconferenties in februari in Vaticaanstad.

Poolse misbruikslachtoffers hopen dat Scicluna in Polen net zo voortvarend te werk zal gaan als hij in Chili deed. In het Zuid-Amerikaanse land waren onthullingen over kerkelijk doofpotbeleid er de reden van dat alle Chileense bisschoppen hun ontslag aanboden.

bron: KRO-NCRV
nb. de indrukwekkende film kan bekeken worden met Engelse ondertiteling
Niet gecategoriseerd