Duitse president Steinmeier vraagt Polen om vergeving

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft de Poolse bevolking om vergiffenis gevraagd voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het waren de Duitsers die in Polen misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, zei Steinmeier vanmorgen tijdens een herdenkingsdienst in het Poolse stadje Wieluń. Daar begon feitelijk de Tweede Wereldoorlog toen de Duitse Luftwaffe exact tachtig jaar geleden het stadje zonder oorlogsverklaring bombardeerde.

Frank-Walter Steinmeier was samen met zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda aanwezig bij de herdenking. Ik buig voor de slachtoffers van de aanval op Wieluń. Ik buig voor de Poolse slachtoffers van de Duitse tirannie. En ik vraag om vergeving, sprak de bondspresident.

Bij de luchtaanval op Wieluń kwamen volgens Poolse schattingen ongeveer 1200 mensen om het leven. Ongeveer 70 procent van de stad werd verwoest.

Warschau

In de Poolse hoofdstad Warschau komen zondag diverse staatshoofden en andere genodigden bijeen voor de herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog. De wereldleiders komen bijeen op het Pilsudskiplein in het centrum van de stad. Onder hen zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse premier Edouard Philippe. VS-vicepresident Mike Pence is een van de gastsprekers. De Amerikaanse president Donald Trump bleef in de VS vanwege de orkaan Dorian.

Herdenkingsmissen

In alle Poolse kathedralen zijn vandaag speciale herdenkingsmissen opgedragen. Gisteren zaterdag riepen zowel Poolse als Duitse kerkleiders de gelovigen op zich meer voor de vrede in te zetten.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws

Niet gecategoriseerd