Magisch Maastricht “gigantisch succes” voor Sint-Servaasbasiliek

De openstelling van de Sint-Servaasbasiliek tijdens het december-evenement Magisch Maastricht blijkt volgens het bisdom Roermond “een enorm succes” te zijn. De eerste tien dagen waren al meer dan twaalfduizend betalende bezoekers in de basiliek geweest, kinderen jonger dan 13 jaar niet meegerekend.

“Ik weet helemaal niet wat ons overkomt”, zegt deken John Dautzenberg van Maastricht. “Ik vond gewoon dat tijdens de kerstmarkt de kerk ook open moest zijn. Dat zoveel mensen op de uitnodiging ingaan, had ik nooit verwacht.”

Vanaf het Vrijthof is een speciale tunnel gecreëerd, waardoor bezoekers de basiliek kunnen betreden. “De mensen staan zelfs in de rij om naar binnen te mogen”, vertelt Dautzenberg aan de persdienst van het bisdom Roermond.

In de basiliek wordt gedurende de hele periode van Magisch Maastricht een doorlopend religieus programma aangeboden. Er wordt op gezette tijden gebeden. Er is muziek. Er zijn koren die zingen, kinderen kunnen een fluistertocht door de kerk maken. In de kruisgang is een expositie van 150 kerststallen uit de collectie van pastoor Ruud Verheggen te zien.

“Alle bezoekers krijgen van ons een kaars. Die mogen ze als aandenken mee naar huis nemen, maar veel mensen steken ‘m ook hier op,” zegt Dautzenberg. “Ondanks de drukte is het toch heel rustig in de kerk. Er hangt een heel bijzondere sfeer. Ik had nooit kunnen denken dat het zo’n enorm succes zou zijn.”

De Sint-Servaasparochie heeft zo’n honderd vrijwilligers ingezet om het geheel in goede banen te lijden. Onder hen ook zo’n twintig engelen, die de kinderen op fluistertoon helpen bij de speurtocht door de basiliek. “De reacties die we krijgen buitengewoon positief”, aldus Dautzenberg.

De openstelling van de Sint-Servaasbasiliek als onderdeel van Magisch Maastricht loopt door tot en met 31 december. Op Eerste Kerstdag is de basiliek alleen tijdens de kerkdiensten open.

bron:kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *