Teleurstelling over resultaten van de VN-klimaatconferentie (COP25)

Hulporganisaties tonen zich teleurgesteld bij de sluiting van de VN-klimaatconferentie in Madrid. Paus Franciscus had de onderhandelaars opgeroepen tot “meer inspanningen”, tevergeefs. Slechts een minimaal compromis kwam tot stand.

Door Stefan von Kempis – Vaticaanstad

“De economische grootmachten  kwamen niet verder dan een zeer vage oproep in het slotdocument, waarin staat dat aanzienlijk verbeterde nationale klimaatplannen moeten worden gepresenteerd in 2020. De internationale hulporganisatie Care bekritiseert dit: “Hoeveel waarschuwingen moet de wetenschap afgeven, hoeveel jonge mensen moeten nog hun diepe angst voor de toekomst uiten, tot de economische grootmachten hun doofheid opgeven?”

De EU heeft ten minste een positief signaal afgegeven: “In tegenstelling tot de blokkerende landen VS, Australië, Brazilië en Saoedi-Arabië heeft de EU met haar groene deal een belangrijk signaal afgegeven. Dit moet natuurtlijk wel een vervolg krijgen in toespitsing en concretisering van de klimaatdoelstellingen voor 2030 onder het Duitse EU-voorzitterschap volgend jaar. “

“Geïndustrialiseerde landen stelen verantwoordelijkheid”

“Maar de geïndustrialiseerde landen, vooral de VS, ontlopen hun verantwoordelijkheid om dringen noodzakelijke steun te geven aan de aanpak van klimaatschade in armere landen, ze stonden slechts minimale resultaten toe met ernstige gevolgen voor het klimaat,”zei Care.

“Er is onvoldoende bewustzijn in de delegaties van de geïndustrialiseerde landen over de omvang van de klimaatcrisis die zij hebben veroorzaakt en nog steeds veroorzaken”, bekritiseerde de protestantse hulporganisatie Bread for the World. Het is “uiterst onverantwoordelijk, egoïstisch en kortzichtig” om de armste landen met financhiële lasten op te zadelen om de klimaatschade aan te pakken. Daaruit ontstaat het gevaar van een toename van wereldwijde conflicten.

Ondanks een verlenging van de conferentie met ongeveer 40 uur, kwamen de onderhandelingsdelegaties uit bijna 200 landen zondag slechts tot één oproep om hun doelstellingen op het gebied van klimaatbescherming ambitieuzer te maken. Er zijn geen afspraken gemaakt over de internationale emissiehandel. De volgende klimaattop zal eind 2020 in Glasgow, Schotland worden gehouden.

(pm – Vaticaans nieuws)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *