Brandpunt+: Nu.nl stopt samenwerking met Facebook

Brandpunt + en Nu.nl zet per direct een punt achter een jarenlange samenwerking met Facebook. De twee zijn het oneens over de aanpak van ‘nepnieuws’-berichten van politieke partijen op het platform.

Nu.nl merkte berichten van PVV en FvD op Facebook aan als “nepnieuws”, maar moest dit onder druk van Facebook eerder deze maand terugdraaien, zo blijkt uit onderzoek van Brandpunt+. Voor hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman vormde dit de directe aanleiding om de samenwerking te beëindigen.

Nu.nl is in Nederland sinds 2017 officiële factcheckpartner van Facebook en heeft daarom bijzonder privileges op Facebook. Middels een speciaal dashboard kan Nu.nl het aantal gebruikers dat een nepnieuwsbericht ziet beperken. Gebruikers krijgen dan ook een waarschuwing dat het om nepnieuws gaat. Bij herhaalde verspreiding van dergelijke berichten wordt een Facebookpagina effectief geblokkeerd. Berichten van CDA, PVV en FvD werden ook op deze wijze aangepakt.

Facebook wil dat politici en hun partijen bij nepnieuwsbestrijding worden ontzien zodat kiezers zelf een oordeel kunnen vormen over hun uitspraken. Nu.nl voelt zich hierdoor beperkt. “Wat heeft het bestrijden van nepnieuws nog voor zin als je politici niet mag aanpakken?” vraagt Hoekman zich af. De samenwerking stond hierdoor al sinds mei ter discussie, laat hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman weten. Nu.nl publiceerde toen kort voor de Europese Verkiezingen een factcheck van uitspraken van een kandidaat-Europarlementariër van het CDA. Facebook liet de strafmaatregelen tegen haar vrijwel meteen terugdraaien. Toen Facebook de sancties tegen PVV en FvD ook liet terugdraaien beëindigde Nu.nl de samenwerking.

Alle politieke partijen wisten dat Nu.nl factchecks had gepubliceerd waarin hun berichten werden betwist en waren het niet eens met de uitslag. Facebook zegt de partijen via een automatisch bericht te hebben geïnformeerd over de sancties die daarna werden opgelegd, maar geen een partij was daarvan op de hoogte.

“Laat een ding duidelijk zijn: wij blijven achter de inhoud van onze factchecks staan”, zegt Hoekman. Nu.nl zet zijn factcheckrubriek NuCheckt gewoon voort, maar dan zonder Facebook.

Facebook zegt de keuze van Nu.nl te betreuren maar te respecteren, zo laat een woordvoerder weten. Het bedrijf hoopt in Nederland een nieuwe factchecker te vinden om mee te werken.

Rene Dercksen, fractievoorzitter van de PVV Utrecht, ziet in de aanpak een onverholen poging om de PVV electoraal te schaden. “Als ik drie weken na de verkiezingen gepost had, had geen haan ernaar gekraaid”, zegt hij tegen Brandpunt+. “Dit is meer activisme dan factchecken.”

FvD-partijleider Thierry Baudet is vooral niet te spreken over de keuze voor Nu.nl als factchecker. “Overduidelijk niet de juiste partij”, aldus Baudet.

Lees hier om welke berichten het gaat.

bron: kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *