Legionairs Christi publiceren misbruikrapport

Wereldwijd hebben 33 priesters van de religieuze congregatie ‘Legionairs van Christus’ sinds 1941 ten minste 175 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een onderzoeksrapport dat dit weekend is gepubliceerd. Volgens het rapport heeft de Mexicaanse oprichter van de congregatie, pater Marcial Maciel Degollado, die in 2008 overleed, ten minste 60 minderjarigen misbruikt, zo deelden de Legionairs zaterdag mede.

Naar het rapport >>

“Hopelijk zien de betrokkenen in de publicatie ook een teken van onze wens om met ieder van hen verdere stappen te zetten op weg naar verzoening”, aldus een begeleidende verklaring.

In 1941, kort vóór zijn priesterwijding, stichtte Maciel een gemeenschap waaruit de Legionairs van Christus en de lekengemeenschap Regnum Christi voortkwamen. Tegen het einde van zijn leven en na zijn dood werd bekend dat Maciel als priester niet alleen meerdere kinderen had verwekt, maar zich ook schuldig had gemaakt aan meervoudig seksueel misbruik.

Marciel werd in 2006 op non-actief gesteld na jarenlange beschuldigingen dat hij jongens zou hebben misbruikt. Op last van het Vaticaan moest hij zijn verdere leven in gebed en boete doorbrengen. Maciel overleed op 87-jarige leeftijd zonder ooit burgerlijk strafrechtelijk vervolgd te zijn.

Nadat de seksuele misdaden van Maciel bekend waren gemaakt, beval paus Benedictus XVI (2005-2013) een uitgebreid onderzoek door het Vaticaan en verving hij de gehele leiding van de congregatie. Medio september 2019 zijn nieuwe, door het Vaticaan goedgekeurde, statuten in werking getreden.

Volgens de congregatie zijn de 33 misbruikers goed voor ongeveer 2,5 procent van alle 1.353 leden die sinds de stichting tot priester zijn gewijd. Zes van de daders zijn inmiddels overleden, acht zijn uit de clericale staat verwijderd en één heeft de Legionairs verlaten. De overige achttien bleven lid van de congregatie, maar het is hun verboden met minderjarigen in contact te komen. Van deze achttien oefenen vier hun ambt als priester uit onder strikte voorwaarden; veertien mogen het priesterschap niet meer in het openbaar uitoefenen.

Volgens eigen informatie telt de congregatie momenteel 1.501 leden uit 40 landen, die actief zijn in 21 landen. Samen met de lekenbeweging Regnum Christi vormen de Legionairs van Christus met ongeveer 23.000 leden wereldwijd een zogenoemde geestelijke familie.

Het uitgebreide onderzoek naar misbruik zal worden besproken tijdens het volgende generaal kapittel van de congregatie, dat vanaf 20 januari in Rome zal plaatsvinden. Daar willen de auteurs ook conclusies en aanbevelingen presenteren.

Over de relatie van Maciel met paus Johannes Paulus II, lees meer

bron: KRO-ncrv

foto: paus Johannes Paulus ontvangt Maciel

Niet gecategoriseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *