VS: bisschoppen verdedigen terdoodveroordeelde

Bisschoppen in de VS roepen het Hooggerechtshof op om een fatale vergissing ongedaan te maken en de terechtstelling van een onschuldige te beletten.

Katholieke bisschoppen in de VS proberen het leven van een terdoodveroordeelde uit Florida alsnog te redden. Daartoe hebben zij een brief geschreven aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarin de opperrechters worden opgeroepennl om de zaak van James Dailey te heropenen. De bisschoppen schrijven : Er is overtuigend bewijs van de onschuld van de 73-jarige. Bovendien is de doodstraf onverenigbaar met de leer van de katholieke Kerk.

Dailey, een Vietnamveteraan, wordt ervan verdacht dat hij in 1985, samen met een medeplichtige, een 14-jarig meisje heeft geslagen, verschillende keren met een mes heeft gestoken en haar daarna onder water heeft gehouden tot zij verdronk. Sinds zijn veroordeling zit hij al tientallen jaren in de dodencel, in afwachting van zijn executie.

De familie van het meisje is overtuigd van zijn schuld en vraagt de terechtstelling. Op 7 november werd het bevel voor de executie door de rechter ondertekend. Maar de tweede beschuldigde, Jack Pearcey (64), die ook voor de moord is veroordeeld, verklaarde onlangs dat James Dailey, die zijn onschuld al die tijd is blijven volhouden, niet verantwoordelijk is voor haar dood.  

bron: crux

foto: © law.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *