Het nieuwe nummer van Met Kap en Koord is weer uit. Dit blad van de Nederlandse kapucijnen beleeft zijn 60ste jaargang.
De naam Met Kap en Koord verwijst naar de typische kenmerken van het religieuze tenue van de minderbroeders kapucijnen: de lange capuchon en het witte koord om de bruine pij.
Het blad verschijnt viermaal per jaar en wordt gratis toegezonden aan familieleden, vrienden en relaties van Nederlandse kapucijnen.
Het nummer van februari 2020 telt 20 pagina’s, terwijl voorgaande nummers 24 pagina’s hadden. “Dus we zijn aan het afslanken. Er komt ook minder nieuws uit onze ouder wordende gemeenschap. Toch presenteren we met trots dit nummer”, schrijft de redactie in het voorwoord.
Met Kap en Koord bevat nieuws uit de wereldwijde kapucijner orde, columns, interviews, reportages, historische artikelen, verhalen van missionarissen, overlijdensberichten, een activiteitenagenda en kapucijnse faits divers. Een gratis abonnement is aan te vragen bij kapenkoord@gmail.com.
In het nieuwe nummer staat een verhaal over Bert de Veer, de econoom van de Nederlandse kapucijnen. Verder onder andere een artikel over het apostolaat van Nederlandse kapucijnen in Centraal-Canada en reportage over de ‘vergroening’ van het voormalige kapucijnenklooster in Handel.
Encyclopedie: Kapucijnen
De minderbroeders kapucijnen bestaan in Nederland al sinds ongeveer 1630. Door de eigenheid van de Nederlandse geschiedenis, werd de Nederlandse ordesprovincie in 1882 voor de tweede maal gesticht. Het eerste nieuwe klooster kwam toen in Tilburg te staan. Het oudste voormalige kapucijnenklooster in Nederland staat in Velp, dat nu een centrum voor spiritualiteit is
Sinds 2017 vormen de Nederlandse kapucijnen geen provincie meer, maar een zogeheten custodie, met aan het hoofd een custos (letterlijk “wachter”)
bron: kro-ncrv/katholiek