Blue Deal waterschappen trekt aandacht van Vaticaan

Hein Pieper, dijkgraaf van het Waterschap Rijn en IJssel, ontmoette deze week kardinaal Peter Turkson in Vaticaanstad. Turkson is de belangrijkste adviseur van de paus op het gebied van het klimaat. Ze spraken over de Blue Deal, het programma van de Nederlandse waterschappen om wereldwijd 20 miljoen mensen te helpen aan schoon, voldoende en veilig water.

Hein Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, ontmoet kardinaal Peter Turkson in Vaticaanstad.(beeld Mark van der Werf)

Wat heeft het waterschap te maken met de kerk?

‘Goed bestuur is niet enkel iets technocratisch, een zaak van goede wetten en protocollen, maar is ook geworteld in waarden. Religies zijn de houders van waarden. Het christendom draagt bijvoorbeeld waarden uit als integriteit en verantwoordelijkheid. We vergeten het vaak, maar voor goed bestuur heb je die waarden nodig. Wij werken veel in andere landen, onder andere met de Blue Deal. Wat je vaak ziet is dat er ergens een waterzuiveringssysteem of een dijk gebouwd wordt, maar dat die vijf jaar later niet meer in gebruik is, of niet meer goed werkt. Dat kan te maken hebben met dat er geen mensen zijn opgeleid voor het onderhoud of dat daar te weinig inkomsten voor zijn. Dat onderhoudsstuk, wat wij ‘governance’ noemen, willen we graag versterken.’

En daar komt dan de kerk in beeld?

lees het volledige artikel op de site van het ND

beeld: © Foto Waterschap Rijn en IJssel/Annemoon van Hemel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *